Slechte bots goed voor 32% van alle internetverkeer

Bots zijn goed voor bijna de helft van alle internetverkeer wereldwijd. Het aantal slechte bots dat het internet terroriseert, blijft jaar op jaar stijgen.

Uit een jaarlijks onderzoek van Thales blijkt dat bots goed waren voor 49,6 procent van alle internetverkeer in 2023. Dat is twee procentpunt meer dan in 2022. Heel wat van die bots zijn malafide. Van het totale internetverkeer wereldwijd kwam 32 procent van slechte bots in 2023. Dat is een stijging van 1,8 procentpunt vergeleken met 2022. Menselijke trafiek was goed voor 50,4 procent.

Een goede bot is een softwaretoepassing die geautomatiseerde taken uitvoert. Zulke taken kunnen variëren van eenvoudige acties zoals het invullen van een formulier tot complexere functies zoals het schrapen van gegevens van een website.

Slechte bots kunnen zonder toestemming gegevens van websites halen om deze te hergebruiken. Ze worden vaak gebruikt voor scalping, waarbij items met een beperkte beschikbaar zijn en tegen een hogere prijs worden doorverkocht. Ook bij DDoS-aanvallen worden slechte bots ingeschakeld.

Wereldwijd heeft Ierland (71,4%) het meeste last van slechte bots, gevolgd door Duitsland (67,5%) en Mexico (42,8%). Frankrijk heeft de meeste menselijke interactie (75,1%) over alle internetverkeer, gevolgd door Canada (69,4%) en het VK (69%).

Kijken we naar het totaal aantal aanvallen door slechte bots per land, dan is dit de top 10:

 1. Verenigde Staten
 2. Nederland
 3. Australië
 4. Verenigd Koninkrijk
 5. Frankrijk
 6. Singapore
 7. Indonesië
 8. Brazilië
 9. Canada
 10. India

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home