Bots verantwoordelijk voor de helft van alle internetverkeer

datarobot
Beeld gemaakt met Dall-E

Een nieuwe onderzoek van securitybedrijf Barracuda onthult dat de helft van alle internetverkeer wereldwijd momenteel wordt gegenereerd door bots.

Volgens een nieuw rapport van securitybedrijf Barracuda bestaat de helft van alle internetverkeer uit data van bots. Daarbovenop concludeert Barracuda dat dertig procent wordt gegenereerd door bots die kwaadaardig zijn.

Sociale bots

Wie al eens op sociale media vertoeft die is zich de laatste tijd zeer bewust van het bestaan van bots. Vooral X en Instagram lijken te strijden om wie het meeste geautomatiseerde porno-accounts op zijn kanaal heeft. Bij die laatste hebben ze nu zelfs een betaald testproject uitgerold in de strijd tegen bots.

Het gaat natuurlijk verder dan accounts die Hanna heten, geen volgers hebben en met steeds een bepaalde link in de bio. Bots vind je gewoon overal. Op WhatsApp en Messenger heb je er binnenkort zelfs in de vorm van beroemdheden.

lees ook

Meta wil jonger publiek aanspreken met nieuwe AI-chatbots

Bad bot

Volgens het Barracuda-rapport is er een duidelijk verschil tussen goede en slechte bots. In die eerst categorie vind je vooral de hulpvaardige variant: bij zoekmachines of als chat-assistent op websites.

Slechte bots gaan van ongeoorloofd data schrapen tot volwaardige cyberaanvallen. Bijna driekwart van het internetverkeer door slechte bots komt uit de VS. Die bedenkelijke top drie wordt vervolledigd door regiogenoten de Verenigde Arabische Emiraten met twaalf en Saoedi-Arabië met zes procent.

De Verenigde Staten blijkt ook de populairste bestemming te zijn voor dataverkeer van slechte bots, met 67 procent. Barracuda duidt twee gelijk opgaande bronnen aan voor dit kwaadwillige dataverkeer, de clouddiensten van Microsoft Azure en AWS. Volgens het rapport ligt dit aan de eenvoudige manier om hierin een gratis account op te zetten en dat vervolgens te gebruiken om malafide bots te produceren.

Een extra opvallend feit is dat ongeveer een derde van het dataverkeer door slechte bots vanuit residentiële IP-adressen komt. De conclusie hier is dat veel bot-makers zich verschuilen achter andermans IP-adres dat op slinkse wijze is overgenomen.

Dit brengt ons naadloos bij de waarschuwing die het rapport meegeeft. Kwaadwillige bot-groepen worden steeds gesofisticeerder en driester. Barracuda raadt dan ook aan om goed te investeren in WAAP-beveiliging, wat staat voor Web Application and API Protection.

Het goede nieuws is wel dat die dertig procent aan slechte bots er twee jaar geleden nog 39 was. Dat is in elk geval een positieve evolutie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home