Proximus en Eurofiber stappen in joint venture Unifiber voor uitrol Waalse glasvezel

proximus glasvezel

Proximus richt een joint venture op met Eurofiber om Wallonië van glasvezel te voorzien. Tegen 2028 moeten zeker een half miljoen woningen en bedrijven toegang hebben tot het nieuwe netwerk.

Proximus en Eurofiber richten samen Unifiber op: een joint venture voor de uitrol van glasvezel in Wallonië. De joint venture komt voort uit de samenwerking die de twee partijen een jaar geleden al aankondigden. Unifiber heeft de ambitie om tegen 2028 minstens 500.000 Waalse woningen en kmo’s van een glasvezelaansluiting te voorzien. De komende tien jaar zal Unifber zo’n 800 miljoen euro investeren in de uitrol van glasvezel.

Open netwerk

De nieuwe infrastructuur moet open zijn. Ook concurrenten van Proximus mogen met andere woorden hun diensten via het netwerk aanbieden. Onder die voorwaarden krijgen Proximus en Eurofiber groen licht voor de oprichting van Unifiber. De organisatie krijgt een hoofdzetel in Waterloo, waar de uitrol van glasvezel komende maand zal beginnen. Ook in Morlanweiz vliegt Unifiber er meteen in.

De strategie van Proximus voor Wallonië volgt die in Vlaanderen. Daar richtte Proximus al in maart van dit jaar een joint venture op om de uitrol van fiber-infrastructuur te versnellen: Fiberklaar. Partner van dienst is daar EQT Infrastructure, dat mee 2,5 miljard euro investeert om 1,5 miljoen Vlaamse woningen tegen 2028 uit te rusten met glasvezel. Brussel moet tegen 2026 al een volledige dekking hebben.

Grote ambitie

Proximus heeft de ambitie om over heel ons land tegen 2028 zeker 4,2 miljoen woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten. Dat komt ongeveer overeen met een bereik van 70 procent voor het nieuwe netwerk, dat supersnel internet mogelijk maakt. Proximus legt dat netwerk voor een stuk zelf aan, maar versnelt de uitrolplannen aan de hand van samenwerkingen en joint ventures.

Ons land loopt een beetje achter met de uitrol van glasvezel vergeleken met andere Europese landen. Wel is België de laatste jaren aan een inhaalbeweging bezig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home