Proximus wil voor eind 2026 overal in Brussel glasvezel

Belangrijk lichtpuntje

proximus glasvezel

De komende maanden worden gemeenten van het Brussels Gewest geleidelijk aan van glasvezel voorzien. Tegen 2026 moet elke woning of bedrijf toegang hebben tot het gigabitnetwerk. Hiermee is Proximus de eerste speler in België die glasvezel ook doortrekt in bestaande woningen en bedrijven en niet enkel focust op nieuwbouwwijken.

Vandaag hebben 50.000 Brusselse gezinnen en bedrijven al toegang tot een glasvezelaansluiting. Dat tempo wordt gevoelig de hoogte in gedreven om vanaf 2022 jaarlijks 100.000 woningen en bedrijven aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Tegen eind 2026 zouden meer dan 600.000 woningen en bedrijven (het hele Brussels Gewest) aansluitbaar zijn op glasvezel.

De uitrol verloopt in fases en in nauw overleg met het bestuur van elke Brusselse gemeente. Momenteel is er al glasvezel beschikbaar in bepaalde zones van Ukkel, Evere, Etterbeek en Brussel (Anspachwijk). De uitrol is bezig in Koekelberg/Molenbeek en Anderlecht.

De volgende zones zijn in voorbereiding: Brussel-centrum (Vijfhoek), Schaarbeek en Elsene. De werken zullen begin volgend jaar worden aangevat.

Proximus glasvezel in Vlaanderen

Deze zomer kondigde Proximus al aan om de glasvezeluitrol gevoelig te versnellen in België. Het werkt onder andere samen met DELTA Fiber in Vlaanderen om 1,5 miljoen Vlaamse woningen en bedrijven op glasvezel aan te sluiten. In Wallonië werkt het samen met Eurofiber om minstens 500.000 woningen en bedrijven aan te sluiten.

lees ook

Glasvezelaansluitingen stijgen in Europa, België is goed en slecht bezig

Het doel van de telecomprovider is om tegen 2025 zeker 2,4 miljoen woningen en bedrijven van glasvezel te voorzien. Die inhaalslag is belangrijk, want binnen Europa behoren we tot de slechte leerlingen van de klas. We zijn de sterkste groeier met 307 procent, maar het totaal aantal glasvezelabonnees is minder dan 1,9 procent waarmee we het slechtst van allemaal scoren. Het glasvezelnetwerk dat Proximus uitrolt ondersteunt een downloadsnelheid van 1 Gbps en 100 Mbps upload en is een open netwerk waar andere providers op kunnen intekenen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home