Orange lanceert ‘fiber’-aanbod met gigabitsnelheid

Orange

Vanaf gisteren kan je intekenen in een nieuw (niet-echt-)fiber-‘aanbod van Orange met downloadsnelheden tot 1 Gbps. Proximus is om begrijpelijke redenen niet gediend met de benaming van het aanbod.

Na Proximus en Mobile Vikings lanceert nu ook Orange zijn fiberaanbod, al heeft dat meer fiber in de naam dan de aansluiting. Vanaf 45 euro per maand krijg je een basissnelheid tot 150 Mbps met een upload van 15 Mbps. Wie de hoogste snelheid wil, kan rekenen op een downloadsnelheid van 1 Gbps en een upload van 50 Mbps.

Start FiberZen FiberGiga Fiber
Download150 Mbps400 Mbps1 Gbps
Upload15 Mbps40 Mbps50 Mbps
Prijs/maand46 euro61 euro71 euro
Alle prijzen zijn inclusief btw

De ‘All-In’-oplossing vult de gigabitsnelheid aan met een 4G back-up en gratis jaarlijkse controle. Je wifi boosten thuis voor een optimale dekking in elke hoek van de kamer, kost 3 euro per maand.

Als onderdeel van de lanceringspromotie kunnen nieuwe klanten profiteren van een Pack Giga Fiber, inclusief een Go Plus 20 GB mobiele bundel, voor 61 euro per maand gedurende de eerste zes maanden van hun abonnement.

Coax fiber hybride

Dat de uploadsnelheid niet hoger ligt, komt door de technologie die Orange gebruikt. Het nieuwe aanbod is gebaseerd op het glasvezelnetwerk in de back-end met coax-aansluiting naar de klant (HFC-technologie: hybrid fiber coax) waarmee snelheden tot 1 Gbps mogelijk zijn (afhankelijk van de geografische beschikbaarheid). Tegen 2040 heeft Orange de ambitie om 10 Gbps uit te rollen via HFC met de laatste nieuwe DOCSIS-technologie, maar ook met een eigen netwerk en dat van partners via glasvezel

Het achterliggende netwerk bestaat dus wel uit glasvezel, maar dat is al jaren het geval bij alle providers. Wanneer wij, het BIPT of ook Proximus in de context van internetaansluitingen over fiber spreken, bedoelen we met enige vanzelfsprekendheid de glasvezelaansluiting van het back-end-netwerk tot aan de eindklant. Zo’n complete fiber-to-the-home-aansluiting brengt niet alleen hogere snelheden met zich mee, maar ook een lagere latency, hogere uploadcapaciteit en lager verbruik van het netwerk. Dat is niet van toepassing op het ‘fiber’-aanbod van Orange vandaag. In feite gebruikt Orange verkeerdelijk de benaming ‘fiber’ voor wat een coax-gebaseerde upgrade van zijn aanbod is.

Proximus noemt het aanbod daarom misleidend volgens Datanews. De provider beraad zich over eventuele stappen. Orange heeft vandaag al wel een puur fiberaanbod (zonder coax) waarmee het samenwerkt met Fluvius. Het gaat hier voorlopig om een pilootproject met een beperkte dekkingsgraad van vijf steden: Genk, Gent, Diksmuide, Poperinge en Antwerpen. Dit aanbod levert ook een download van 1 Gbps, maar de upload ligt wel gevoelig hoger aan 200 Gbps zoals we bij een ‘echte’ fiberaansluiting verwachten.


Dit artikel verscheel oorspronkelijk op 26 septembere 2023. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home