BIPT lanceert glasvezelkaart: heb jij al toegang tot een snel fibernetwerk?

Het BIPT introduceert een nieuwe kaart. Die toont de actuele staat van de glasvezel-uitrol in ons land, inclusief het aantal operatoren dat in een bepaalde regio dekking biedt.

Heeft jouw huis of onderneming al toegang tot een glasvezelnetwerk? Staat die toegang gepland? Of behoor je tot de zeldzame gelukkigen die uit een fiber-aanbod van meerdere operatoren kunnen kiezen. Het BIPT lanceert vandaag een digitale kaart waarmee je de uitrol van de Belgische glasvezelnetwerken in detail kan opvolgen.

Veel sneller

De kaart is een reactie op de uitrol van fiber to the home in ons land. Onder die noemer wil vooral Proximus (maar ook Fluvius) in samenwerking met enkele andere partijen het Belgische glasvezelnetwerk uitbreiden. De snelle fiberverbinding wordt van de netwerkback-end tot bij de klant getrokken in grote werken die de komende jaren over het hele land plaatsvinden. Waar de lijnen al geïnstalleerd zijn, kunnen consumenten en ondernemingen doorgaans meteen intekenen op een glasvezel-abonnement. De technologie maakt consistente hoge snelheden mogelijk, zowel downstream als upstream.

Het BIPT toont nu met de kaart handig waar fiber al beschikbaar is, waar beschikbaarheid in de zeer nabije toekomst gepland staat, en waar meerdere netwerken liggen. Zo wordt de Zurenborg-wijk in Antwerpen intussen door twee providers bediend via infrastructuur van zowel Proximus als Fluvius. Door op een wijk te klikken, zie je meteen welke providers via de infrastructuur een abonnement aanbieden.

Uitrol opvolgen

De uitrol situeert zich zoals verwacht vooral rond de centrumsteden. Zeker Antwerpen en Gent worden al goed bediend. Toch worden ook andere meer landelijke gebieden al bediend. Denk aan de regio rond Dendermonde of Poperinge. Het loont dus de moeite om de kaart in het oog te houden. Het BIPT geeft aan ze ieder trimester van updates te zullen voorzien. Ook oude versies blijven toegankelijk, zodat iedereen een beeld krijgt van de voortgang van de uitrol van fiber in ons land. De ambities zijn in ieder geval groot: tegen 2028 wil Proximus meer dan 70 procent van de bedrijven en woningen in ons land bereiken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home