Oprichter MuleSoft: ‘Moderne API’s stimuleren nieuwe innovaties’

datacenter API

Nieuwe, moderne en productieve API’s gaan zorgen voor meer functionaliteit in de digitale wereld. Een moderne API heeft duidelijk gedefinieerde contracten, is vindbaar en ontworpen voor hergebruik buiten het team dat de API heeft gebouwd. Dat beweert Ross Mason, oprichter van MuleSoft aan ZDnet.

Ook kunnen volgens Mason beveiligingsbeleidsregels los van de implementatie worden toegepast. Kenmerken die moderne API’s volgens hem geschikt maken voor veel verschillende scenario’s. Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma weer kan communiceren met een ander programma of onderdeel. Een techniek die het onder meer mogelijk maakt, dat we vandaag de dag smartphones als de iPhone en op Android-gebaseerde toestellen kunnen gebruiken.

Evolutionaire architectuur

Mason constateert dat API’s nieuwe innovaties stimuleren. Het biedt ontwikkelaars bouwstenen, zodat ze zelf dingen kunnen doen. Iets dat het bouwen ook zou versnellen. Een door API’s-gedreven onderneming ondergaat in zijn ogen dan ook een interne, culturele verandering.

De verschuiving naar een meer evolutionaire architectuur vereist volgens hem ook een verschuiving in denkrichtingen: “API’s maken het mogelijk om een evolutionaire architectuur te herhalen. De API zelf is slechts een software-bouwsteen. Maar als je er drie of vier bij elkaar zet, creëer je een evolutionaire architectuur, waardoor ze sneller kunnen bewegen en in de loop der tijd veranderingen kunnen aanbrengen. Dit in tegenstelling tot ‘houd het proces in de gaten en probeer het perfecte beeld van de klant of het perfecte beeld van het product te ontwerpen’, aldus Mason.

Geen technoligie-trend zonder API

Volgens de oprichter van MuleSoft maakt elke nieuwe technologie-trend gebruik van API’s. Elke connectie met IT verloopt via een of meerdere API’s, zelfs augmented reality, machine learning en AI. De meest uitgesproken verandering schat Mason in op het gebied van mega-projectdenken naar doorlopende stromen van continue ontwikkeling en continue verbetering: “Enterprise-architecten hebben de neiging om projecten overmatig te laten groeien. Dit komt omdat ze denken dat het de eerste en meteen de laatste keer is, dat ze de aankomende vijf jaar aan een project kunnen werken.”

Het uitbouwen van een API-cultuur werpt volgens Mason ook zijn vruchten af voor ontwikkelaars, architecten en andere professionals. Mensen helpen de toegang te normaliseren, zodat ze efficienter hun werk kunnen doen, helpen bij hergebruik en behendigheid en reageren op strategische vereisten, levert  op termijn loopbaanvoordelen op. Tenminste, als je in de toekomst een baan wilt als iemand die zelf API’s produceert.

 

Gerelateerd: API-gestuurde infrastructuur einddoel modernisering datacenters

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home