Nieuwe Chinese chip omarmt IBM OpenPower als alternatief voor x86

China zet steeds meer in op eigen chips ter compensatie van strikte Amerikaanse exportregels en daar is de nieuwe HX-C2000 TC2 een mooi voorbeeld van. Die processor omarmt IBM OpenPower: een alternatieve open architectuur die naast x86 staat.

Het Chinese Hexin Technology test de HX C2000 TC2. Dat is een testchip en de tweede iteratie van de HX-C2000-CPU die het bedrijf binnenkort op de markt wil brengen. De chip valt op omdat die gebruikt maakt van een open RISC-architectuur: IBM OpenPower. OpenPower is zoals de naam suggereert opensource, en kan je zien als een concurrent voor RISC-V.

De architectuur staat verder naast ARM en x86. Het team van Hexin heeft zelf uitgedokterd wat de designmethodes van IBM zijn en daar is de HX C2000 het resultaat van. Dankzij de open architectuur is de CPU zelf niet vatbaar voor Westerse sancties. Wat de precieze details en prestaties van de nieuwe chip zijn, is minder duidelijk. Design en architectuur zijn bovendien niet de enige hordes voor Chinese chipbouwers.

Compatibiliteit en fabricage

Fabricage wordt een belangrijke uitdaging, aangezien de machines die nodig zijn om geavanceerde chips te bouwen, ook onder Amerikaanse sancties vallen. Raakt Hexin daar omheen en kan het met de HX C2000 een krachtige chip op schaal afleveren, dan rest nog het compatibiliteitsprobleem. De meeste software is ontwikkeld voor x86 en in mindere mate ARM. Optimalisaties voor RISC en OpenPower zijn erg beperkt.

De ontwikkeling toont wel dat China niet stil zit. In eerste instantie is het moeilijk om Westerse chips te evenaren, maar de R&D-machine in het Verre Oosten draait op volle toeren. Wat vandaag een testchip is, kan op termijn uitgroeien tot een krachtig alternatief voor bestaande processors.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home