‘China bekijkt of het fusie VMware en Broadcom kan torpederen’

De acquisitie van VMware door Broadcom staat ondanks eerdere goedkeuringen van mededingingsautoriteiten opnieuw op de helling. China overweegt de deal niet goed te keuren als antwoord op handelsrestricties opgelegd vsoor de VS.

China bekijkt of het de overname van VMware door Broadcom wil tegenhouden. Dat weet de Financial Times. De acquisitie is 61 miljard dollar waard en verloopt niet zonder slag of stoot. Zowel klanten als werknemers spraken zich al uit tegen de overname van VMware door Broadcom, dat geen al te beste naam heeft in de sector. Ook mededingingsautoriteiten in Europa, de VS en het VK hadden hun twijfels. Na langdurig onderzoek gingen die organen dan toch alle drie overstag, met het VK dat als laatste het licht op groen zetten eind augustus. Ook kleinere markten zoals Zuid Korea gaven intussen hun zegen.

Stilte

Toen schreven we al dat slechts één partij de deal nog kan tegenhouden: China. Het land hoeft daarvoor niets te doen. Midden augustus deden de Chinezen op die manier de overname van Tower Semiconductor door Intel op de klippen lopen. Ze keurden de acquisitie niet af, maar beslisten gewoon niets zodat de deadline voor de deal verstreek en de aankoop in het water viel.

De Chinese regulator deed dat naar alle waarschijnlijkheid niet per ongeluk. China is het doelwit van verregaande embargoregels van de Amerikaanse overheid inzake de verkoop van geavanceerde microchips, alsook technologie die de Chinezen nodig hebben om zo’n chips eventueel zelf te maken; De VS willen garanderen dat hun eigen technologie enkele generaties voor blijft op die van China. Vorige week nog stelde de Amerikaanse overheid de exportregels scherp.

Ook China heeft tanden. Het land kan als antwoord onder andere de export van bepaalde metalen aan banden leggen en heeft nog enkele andere tools ter beschikking op de VS en bondgenoten van repliek te dienen. Misschien wel de krachtigste tool is die van het talmen.

Geen deal zonder goedkeuring

De overname van VMware door Broadcom kan enkel doorgaan als ook China zijn zegen geeft. Het land hoeft zelfs niet ‘nee’ te zeggen om de deal in de problemen te brengen. Oneindig lang onderzoek gekoppeld met radiostilte volstaat. Zolang de zegen uitblijft, is de deal niet wereldwijd goedgekeurd.

Het lijkt weinig waarschijnlijk dat Broadcom verder kan zonder Chinees groen licht. 35 procent van de omzet van het bedrijf kwam vorig fiscaal jaar uit handel met China en Hong Kong. Het zou bovendien niet de eerste keer zijn dat een grote technologiedeal afspringt door gebrek aan internationale goedkeuring. Broadcom probeerde eerst al eens zonder succes om Qualcomm te kopen voor 100 miljard dollar in 2018. Recenter beet Nvidia de tanden stuk op een overname van Arm.

Peking zou nog niet beslist hebben wat het wil doen met de Broadcom-VMware-deal. Voorlopig ligt die in Chinese handen, net op een moment dat de VS de nodige redenen hebben gegeven aan China om niet actief mee te werken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home