Nederland is geen voorstander om internetreuzen te laten meebetalen voor netwerkkosten

netwerk switch aws

Minister van Economie Micky Adriaansens vreest dat internetgebruikers finaal de rekening zullen moeten betalen. Legt Nederland een bom onder het voorstel?

De Europese Unie werkt al enkele maanden aan een voorstel om grote internetbedrijven zoals Google, Meta, Amazon en Netflix te laten bijdragen aan de netwerkkosten van telecomproviders. Deze bedrijven hebben het internetverkeer in Europa uit de pan doen swingen, dus is het maar normaal dat ze een ‘faire bijdrage’ leveren. Dit argument heeft Eurocommissaris Thierry Breton nog eens duidelijk herhaald tijdens het Mobile World Congress dat vandaag van start is gegaan in Barcelona.

Consumenten betalen de rekening

De mening van Breton wordt niet gedeeld door Micky Adriaansens, Nederlands minister van Economie. In een interview met Reuters heeft de minister aangekaart dat het voorstel de internetneutraliteit in het gedrang zou brengen. Bovendien vreest Adriaansens dat de internetbedrijven de kosten van de ‘netwerktax’ zullen doorrekenen naar de gebruikers van hun platformen, wat tot hogere prijzen van internetdiensten leidt.

“Dit voorstel zal de consumenten straffen. We moeten eerst een grondige analyse maken van het probleem en wat een normale marktreactie is”, zegt de minister in het interview. De kritiek wordt gestaafd door een onderzoek van Oxera dat de overheid liet uitvoeren. Uit het onderzoek blijkt dat toenemende datavolumes in Europa niet hebben geleid tot significant hogere operationele kosten voor de providers.

Europa verdeeld

Dit zal als muziek in de oren klinken bij de Big Tech. Google en co spreken zich sterk uit tegen het voorstel. Telecomoperatoren daarentegen lobbyen al enkele jaren actief bij Europa om de grote dataverbruikers te laten delen in hun kosten. Orange CEO Christel Heydemann trok tijdens haar keynote op MWC 2023 aan de alarmbel door te zeggen dat telecomoperatoren het in het huidige ‘paradoxale landschap het geen decennium meer kunnen uithouden. In het verlengde van de Digital Markets Act kreeg Europa hoe langer hoe meer oor naar die vraag om een sterk signaal te verzenden naar de techreuzen.

Consumenten willen altijd maar meer krijgen en minder betalen. Tegelijkertijd moeten operatoren hun kapitaaluitgaven proberen drukken terwijl datavolumes toenemen door toedoen van een handvol grote spelers.

Christel Heydemann, CEO Orange

Het voorstel ligt echter onder zwaar vuur, want Nederland is niet de eerste lidstaat die zich uitspreekt tegen de faire bijdragen. Ook Duitsland, Ierland, Zweden, Denemarken, Finland en Estland schreven een open brief naar de Commissie om het voorstel tegen te houden. Breton lijkt niet onmiddellijk bereid zijn standpunt te veranderen, maar het lijkt toch eerder twijfelachtig dat de Commissie snel een voorstel zal kunnen doordrukken dat op voldoende steun kan rekenen binnen de Unie.

Dit artikel verscheen origineel op 27/02 14u01. Laatst bijgewerkt op 28/02 09u43 met een quote van Orange CEO Christel Heydemann.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home