Google vindt niet dat ze moeten opdraaien voor netwerkkosten

google netwerkkosten eu

De Europese Commissie onderzoekt of techgiganten mee moeten delen in de netwerkkosten van telecomoperatoren. Google gaat daar niet mee akkoord.

In her voorjaar van 2023 gaat een overlegronde met de grote spelers uit de sector van start. De telecomoperatoren pleiten actief om de grote techgiganten zoals Google, Meta, Netflix en Amazon mee te laten delen in hun hoge netwerkkosten. Het argument van de operatoren luidt dat zij onevenredig veel bandbreedte inpalmen op het netwerk.

lees ook

Europa wil dat techgiganten mee opdraaien voor netwerkkosten

De Europese Commissie lijkt dus partij te kiezen voor de telecomoperatoren in deze netelige kwestie. En dat is niet naar de zin van de techbedrijven. Tijdens een panelgesprek georganiseerd door Financial Times liet Matt Brittin, de voorzitter van de Europese afdeling van Google, duidelijk verstaan dat Google niet bereid is om telecomoperatoren te compenseren voor hun netwerkkosten.

Gevaar voor Open Internet

Volgens Brittin zou een dergelijke verplichting de idealen van het Open Internet in gedrang brengen. Dit principe stelt dat geen enkel bedrijf bevoor- of benadeeld mag worden in de online wereld, ook niet bedrijven met een omvang van Google. “De idee dat de afzender moet betalen zou het Open Internet op zijn hoofd zetten. Dit argument horen wel al een jaar of tien, zonder concrete gegevens die deze situatie veranderen.”

Daarnaast verwijst Google naar de forse investeringen die het bedrijf in zijn eigen Europese netwerk maakt. Google telt zes grote datacenters in Europa, 20 caches, en onderzeese netwerkkabels tussen de Verenigde Staten en het Europese continent. Door hun eigen inspanningen helpen ze de operatoren al fors besparen, aldus Brittin. De eindgebruiker zou dan ook de uiteindelijke verliezer zijn moesten de telecomoperatoren hun zin krijgen, want dit zou nog meer prijsstijgingen tot gevolg kunnen hebben.

Ook aan de andere kant van de Atlantische Oceaan woedt de discussie of techgiganten moeten meedelen in de kosten. Een voorstel dat FCC wil doordrukken is om bandbreedteslokoppen netwerkupgrades mee te laten financieren, omdat deze nu via een fonds onrechtstreeks door de consument worden betaald.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home