Na Huawei opent ook ZTE cybersecuritycentrum in Brussel

ZTE

ZTE opent een nieuw cybersecuritycentrum, het Cybersecurity Lab Europe, in Brussel. Daarmee volgt de Chinese netwerkleverancier het voorbeeld van concurrent en landgenoot Huawei, dat eerder dit jaar een gelijkaardig centrum opende in onze hoofdstad.

Met het centrum biedt ZTE geïnteresseerde partijen de kans om de veiligheid van zijn producten, diensten en processen zelf te verifiëren. Daarnaast moet de locatie in het hart van Europa de externe samenwerking op gebied van beveiliging met klanten, toezichthouders en andere belanghebbenden te vereenvoudigen. ZTE levert in België bijvoorbeeld apparatuur aan Telenet.

“De beveiliging van de ICT-sector kan niet worden bewaakt door één enkele leverancier of door één enkele telecomoperator”, zegt ZTE’s Chief Security Officer Zhong Hong. “ZTE is bereid om samen met zijn klanten en alle andere belanghebbenden een belangrijke rol te spelen in het beijdragen aan de beveiliging van de industrie.”

Naast de mogelijkheid om onder meer broncode te evalueren en penetratietesten uit te voeren, zal in het cybersecuritylab ook onderzoek worden gedaan naar de beveiliging van 5G, in samenwerking met industriepartners.

Controverse

Afgelopen mei opende ZTE al gelijkaardige centra in het Chinese Nanjing en in Rome. De netwerkleverancier sluit zich hiermee aan bij andere controversiële hardware- en softwareleveranciers zoals landgenoot Huawei en het Russische Kaspersky, die reeds gelijkaardige initiatieven ondernamen, nadat vraagtekens werden geplaatst bij de veiligheid van hun producten.

Huawei opende in maart van dit jaar nog een hub voor cyberveiligheid en transparantie in Brussel, en werkt in verschillende landen samen met overheden om de veiligheid van zijn apparatuur te evalueren. Die veiligheid werd de voorbije maanden in vraag gesteld, vanwege spionageverdenkingen vanuit de Verenigde Staten.

Kaspersky verhuisde recent zijn kernactiviteiten van Rusland naar Zwitserland, na speculatie over mogelijke banden met de Russische overheid. Onder meer het Verenigd Koninkrijk beschuldigde de antivirusleverancier van spionage.

Entity List

ZTE werd zelf vorig jaar nog even op de fameuze ‘Entity List’ van het Amerikaanse Department of Commerce gezet, waar ook Huawei vandaag op prijkt. ZTE kwam op de lijst terecht ten gevolge van sanctie svoor het ontwijken van een Amerikaans handelsembargo tegen Iran en Noord-Korea. De impact daarvan was zo groot, dat het bedrijf genoodzaakt was zijn activiteiten tijdelijk stil te leggen.

Het bedrijf werd in juli vorig jaar weer van de zwarte lijst gehaald, maar verloor minstens 790 miljoen dollar door het tijdelijk verbod. Hoewel illegale export aan de oorzaak lag, deden enkele Amerikaans senatoren ook de vraag rijzen of ZTE geen bedreiging vormde voor het nationaal belang. Het is dat sentiment dat de fabrikant probeert tegen te gaan met zijn investeringen in cybersecuritycentra.

ZTE heeft net als Huawei zijn hoofdzetel in het Chinese Shenzhen, maar levert netwerkproducten, smartphones en tablets wereldwijd. Het bedrijf mag meer dan 500 operatoren in meer dan 160 landen tot zijn klanten rekenen, waaronder Telenet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home