Europese telecomoperatoren waarschuwen tegen ban Chinese 5G-vendors

5G snelheid

Een groep van kleinere Europese telecomoperatoren hekelt de maatregelen tegen Chinese 5G-leveranciers. Door ZTE en Huawei zonder feitelijke basis te bannen, gaan zowel de kost als de doorlooptijd van de uitrol omhoog, klinkt het.

De European Competitive Telecommunications Association (ECTA) hekelt een ban op Chinese 5G-leveranciers gebaseerd op geopolitieke redenen. Volgens de ECTA kan een dergelijke ban enkel op basis van gedegen feiten. De groep heeft kleinere Europese providers als lid, waaronder Eurofiber, Masmovil en Iliad en Fluvius. Ook Huawei maakt deel uit van de organisatie.

Hoewel Europa geen expliciet verbod op Chinese-apparatuur oplegde, zorgen de richtlijnen in de Toolbox in combinatie met Amerikaanse druk ervoor dat Huawei en ZTE zelfs na jarenlange samenwerkingen niet meer gekozen worden voor nieuwe contracten. In België beslisten Orange en Proximus pas nog om voor Nokia en Ericsson te kiezen niet alleen voor hun 5G-netwerken, maar ook voor een vernieuwing van de bestaande infrastructuur. Chinese hardware wordt zo de facto uit het netwerk geweerd. Ook in Frankrijk zou Huawei voortaan geband worden.

Duurder en minder innovatie

ECTA vreest dat een beperking van het aantal wereldwijde leveranciers van vijf naar drie een negatieve impact zal hebben op de kostprijs, prestaties en uitrol van 5G-netwerken. Bovendien zou innovatie gefnuikt worden. Dat weet Reuters. Eerder onderzoek suggereerde al gelijkaardige resultaten.

De ECTA-leden zijn stuk voor stuk kleinere providers die moeten opboksen tegen de grote jongens. Vermoedelijk zien zij een kleinere markt van leveranciers als een bedreiging. De vraag naar 5G in Europa daalt immers niet, enkel het aanbod. Er wordt gevreesd dat de prijzen daardoor de lucht in zullen schieten.

Het mag tot slot opgemerkt worden dat de hele angst voor Chinese providers exclusief in Europa leeft onder impuls van Washington. De VS, die de afgelopen jaren al betrapt werden op het bespieden van zowel hun eigen burgers als hun politieke medestanders in Europa, betichten Chinese providers van spionage op basis van vermeend bewijs dat niet publiek is en nog geen enkele onafhankelijke bron mocht inzien. De aantijgingen gaan gepaard met een vendetta van president Trump tegen Huawei specifiek en Chinese economische belangen in het algemeen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home