De Chinese telecomreus ZTE, dat in ons land meebouwt aan het Telenet-netwerk, legt zijn voornaamste operationele activiteiten stil als gevolg van sancties die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. Het bedrijf gaat in beroep tegen de Amerikaanse beslissing, meldt Reuters.
De Amerikaanse overheid vaardigde midden april een verbod uit voor Amerikaanse bedrijven om nog componenten en technologieën te leveren aan ZTE. Die straf kwam er omdat het Chinese bedrijf Amerikaanse componenten had verwerkt in apparatuur bestemd voor Iran en Noord-Korea. Daarmee druiste het in tegen het handelsembargo van de Verenigde Staten ten aanzien van deze landen.
Exportverbod
ZTE betaalde voor het ontwijken van dat handelsembargo reeds een boete van bijna 1,2 miljard dollar. Daarnaast mocht het volgens de overeenkomst ook geen bonussen uitkeren aan werknemers die betrokken waren bij de schending van het embargo. Dat zou het nu toch hebben gedaan, waardoor de Amerikaanse overheid tot een exportverbod is overgegaan.
De Chinese telecomfabrikant is voor een groot deel afhankelijk van Amerikaanse leveranciers, zoals Qualcomm en Intel, voor de chips in zijn smartphones en telecomapparatuur. Door de ban zag het zich deze week genoodzaakt zijn voornaamste operationele activiteiten stil te leggen. ZTE benadrukt dat het nog voldoende geld heeft om aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, maar het bedrijf zou wel zijn gestopt met de verkoop van producten.
ZTE is in overleg met de bevoegde Amerikaanse autorieteiten om de ban op te schorten of aan te passen. Zolang daar geen vooruitgang in wordt geboekt, liggen de operationele activiteiten evenwel stil.
Telenet
In België is ZTE leverancier van telecomapparatuur voor het netwerk van Telenet. Afgelopen oktober opende beide bedrijven nog samen een innovatiecentrum in Woluwe.
Telenet, dat momenteel zijn netwerkinfrastructuur aan het upgraden is, zegt tegen De Tijd dat het de potentiële impact onderzoekt. De vernieuwing van het netwerk is reeds voor 95 procent afgewerkt en de operator zou de nodige technische voorzieningen hebben getroffen om de modernisering te voltooien.
“Indien vereist, zullen we uiteraard kijken naar alternatieve mogelijkheden, maar gezien de getroffen voorzieningen is hier geen onmiddellijke druk voor. We nemen de tijd om de situatie grondig te analyseren en kijken hoe we hier verder mee omgaan”, klinkt het tegenover De Tijd.