Belgische bedrijven slaan handen in elkaar om kennis over kwantumcomputers te delen 

Enkele Belgische bedrijven vormen samen het consortium Quantum Circle waarin ze hun kennis rond kwantumtechnologie delen. 

Enkele Belgische bedrijven gaan samenwerken om kennis over kwantumcomputers met elkaar te delen. Het consortium kreeg de naam Quantum Circle en vormt een samenwerkingsverband tussen Belgische bedrijven waaronder Belfius, Proximus, IBM en andere overheden. Hiermee willen ze enerzijds een ecosysteem creëren rondom kwantumcomputers en –computing, anderzijds de samenwerking verbeteren tussen academische instellingen en onderzoeksinstituten maar ook de publieke en private sector.   

Kwantum ecosysteem

Het consortium is een collectief van multidisciplinaire kwantum-enthousiastelingen uit verschillende sectoren met een gemeenschappelijke visie. Volgens hen is er nood aan een proactieve en gezamenlijke aanpak van kwantumtechnologie in onze Belgische samenleving. In een whitepaper, gepubliceerd door Quantum Circle, staat te lezen dat ze een Belgisch kwantum ecosysteem willen creëren waarin ze overheden uitnodigen om zich te engageren met lokale ecosystemen, ze organisaties gaan voorbereiden op het kwantum-decennium en de markt actief screenen op kwantum-talenten om organisaties te helpen.

lees ook

Kraken kwantumcomputers onze encryptiecodes al in 2025?

België is niet de eerste die oproept tot actie. Samen met meer dan tien Europese landen heeft de EU al een duidelijke onderzoeks- en ontwikkelingsstrategie voor kwantumtechnologie. De EU heeft een programma voor kwantumtechnologie opgericht dat gericht is op het ondersteunen van kwantum-onderzoekers gedurende tien jaar. De nood naar verder onderzoek is dus een globaal gegeven, hoewel recent bleek dat investeringen in kwantumtechnologie sinds vorig jaar zijn gedaald.  

In het consortium zitten momenteel een twintigtal instanties waaronder ook het Vlaamse ministerie van Binnenlandse Zaken. Bedrijven en instanties die zich ook willen aansluiten, kunnen zich aanmelden.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home