IBM onthult Europese kwantumcomputer in Duitsland

De Europese Unie krijgt zijn eerste IBM-kwantumcomputer. de Fraunhofer-Gesellschaft biedt ruimte voor een IBM Q System One.

IBM plaatst samen met de Fraunhofer-Gesellschaft een IBM Quantum System One-computer. Het is de eerste kwantumcomputer in zijn soort op Europese bodem. De kwantumcomputer moet de nieuwe technologie dichter bij de industrie brengen. Het project heeft ook een politiek kantje: het toestel vertegenwoordigt Europese technologische onafhankelijkheid en de ambitie om een belangrijke rol te spelen in het onderzoek naar kwantumcomputers.

Het systeem is geïndustrialiseerd, wat wil zeggen dat Fraunhofer, partners en klanten het operationeel kunnen inzetten. Het IBM Q System One is dus een praktisch inzetbare kwantumcomputer en geen louter researchtoestel. De machine heeft 27 qubits en zal de komende jaren upgrades krijgen, met de ambitie om tegen 2023 tot 1.000 qubits te ondersteunen.

Mirakel

Duits Bondskanselier Angela Merkel noemt het toestel een technologisch mirakel en verwacht naar de toekomst veel waardecreatie, zeer in combinatie met AI. De focus voor het project ligt nu op de bouw van toepassingen die dicht bij de markt staan.

“We zijn trots dat we deze kwantumcomputer in Europa hebben, maar we zijn niet de eersten met zo’n systeem. Europa loopt achterop”, merkt Merkel wel fijntjes op. IBM heeft intussen al meer dan 30 gelijkaardige systemen uitgerold, al staan die allemaal in de VS. Voor Europa gaat het dus om een mooie stap voorwaarts.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Het is de bedoeling om de kwantumcapaciteiten van dit systeem en eventuele toekomstige kwantumcomputers te koppelen aan het Euro-HPC-project, zodat HPC- en kwantumsystemen in de toekomst samen kunnen werken. IBM en de Fraunhofer-Gesellschaft zullen verder samenwerken om de kwantumcomputer toegankelijker te maken, onder andere via software op maat.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home