Innovatieve IoT-chip van Sony garandeert databereik tot 96 km

Sony lanceert een chip die e-bikes, auto’s, straatlantaarns en andere Internet of Things (IoT)-apparaten op een andere manier informatie laat doorgeven. De zogeheten CXM1501GR-chip verzendt data naar Sony’s LPWA ELTRES netwerk, die gebruik maakt van een draadloze low-power technologie om low-bit data over een groot gebied over te brengen.

Het netwerk beschikt over een lager stroomverbruik, waardoor het mogelijk wordt om een breed scala aan apparaten aan te sluiten, aldus Engadget. De meeste IoT-apparaten gebruiken doorgaans internet om gegevens naar de cloud over te brengen. Dit gebeurt via wifi, een oplossing met een beperkt bereik, of via een dure mobiele gegevensverbinding.

De chip kan tot op ruim 96 kilometer afstand data verzenden. Bovendien zou de chip ook werken in lawaaierige, stedelijke omgevingen op objecten die met hoge snelheden bewegen. De lancering van dit type chip maakt nieuwe toepassingen op het gebied van beveiliging, bewaking, tracking en meer mogelijk.

ELTRES-netwerk

Signalen naar Sony’s ELTRES-netwerk worden verzonden in de 920MHz-band. Daarnaast is de CXM1501GR-chip ook voorzien van GPS/GNSS-sensoren om tijd- en positiegegevens te verkrijgen. Zo is volgens Sony de technologie geschikt om bijvoorbeeld vrienden elkaar te helpen vinden op een skipiste, wilde dieren te volgen en schepen te lokaliseren. Naast ook het volgen van zeilwedstrijden en het verhuren van fietsen. Bovendien is de technologie waarop de chip is gebouwd ook geschikt voor talloze andere dingen, zoals drones, huurauto’s en treinen.

“Wij werken aan een breed scala van IoT-apparaten. Hierbij richten we ons op het ontwikkelen van verschillende diensten, die stabiele draadloze communicatie over lange afstanden optimaal benutten. Bovendien kijken we ook naar hoge, bewegende snelheden. Hierdoor ontstaat een nieuwe markt”, aldus een woordvoerder van Sony. 

Pilot Japan

Voor nu beperkt de beschikbaarheid van de innovatieve CXM1501GR-chip zich tot Japan. Sony lanceerde in dit land onlangs nog een applicatieprogramma voor geïnteresseerde bedrijven. Van daaruit wil de elektronicagigant het netwerk uitbouwen en uitgebreid testen. Bij het succesvol testen kunnen nog meer objecten met elkaar verbonden worden.

 

Lees ook: Miljoenen apparaten gevoelig voor aanval door kwestbaarheid in chipset

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home