Microsoft schrapt Azure IoT Central niet en verrast hiermee iedereen

Internet of Things IoT

Microsoft Azure IoT Central wordt dan toch niet geschrapt. Eerdere berichten over het stopzetten van het IoT-platform bleken ‘per ongeluk’ de wereld in te zijn gestuurd door Microsoft.

Update 22/02: Microsoft Azure IoT Central zal dan toch niet stoppen. In een blog komt Microsoft terug op de beslissing en zegt het dat het bericht dat de stopzetting aankondigde een ‘foutje’ was. Sterker nog, Microsoft kondigt zelfs een nieuw luik binnen IoT Central aan: Azure IoT Operations.


Origineel artikel 16/02: Totaal uit het niets heeft Microsoft beslist om een onderdeel binnen de Azure IoT-stack te schrappen. Het bericht rolt op dit ogenblik binnen in de Azure-console van getroffen gebruikers volgens The Register.

De dienst wordt volledig geschrapt op 31 maart 2027. Vanaf 1 april 2024 kan je niet langer resources toewijzen aan nieuwe applicaties. Alle bestaande IoT Central-applicaties blijven wel werken. Je kan wel naar een ticket openen bij de helpdesk met de vraag om na die datum toch uitzonderlijk nog een nieuw project toe te voegen. Of die uitzondering positief wordt beantwoord, valt af te wachten.

Azure IoT bestaat vandaag uit drie pilaren:

  • Azure IoT Hub: clouddienst waar je veilig en schaalbaar IoT-diensten en -sensors kan connecteren, beheren en monitoren.
  • Azure IoT Edge: hiermee kunnen toestellen cloudgebaseerde workloads lokaal draaien.
  • Azure IoT Central: een volledig beheerde IoT-oplossing in de cloud om toestellen op schaal te connecteren en beheren.

Central is een laag boven Hub. Hub blijft (voorlopig) nog wel beschikbaar. The Register meldt dat er nog geen waarschuwingen verschijnen rond Hub in de Azure-console. Microsoft heeft nog geen statement gegeven waarom de dienst verschijnt en of de andere onderdelen op termijn zullen verdwijnen of niet.

Microsoft is niet het eerste grote bedrijf dat een IoT-dienst schrapt. IBM stopte eind 2022 plots met zijn Watson IoT-service en gaf klanten maar één jaar de tijd om alles over te zetten. Vandaag is de dienst niet langer actief.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home