Seagate gaat in zee met Sony voor 30 TB HAMR-HDD’s

Seagate HAMR

Seagate gaat zijn pas aangekondigde 30 TB-drives bouwen met de hulp van Sony, dat de noodzakelijke laserdiodes zal leveren.

Seagate kondigde in januari aan dat het nog dit kwartaal in volume 30 TB-HDD’s zal leveren. Die harde schijven zijn gebouwd op wat Seagate het Mozaic 3+-platform noemt, dat onder andere HAMR-technologie omvat.

De HDD-fabrikant is nu in zee gegaan met Sony, dat de geavanceerde laserdiodes voor HAMR zal aanleveren. HAMR staat voor Heat Assisted Magnetic Recording. De warmte daarvoor is afkomstig van erg precieze lasers die op de schrijfkop horen. Omdat die component zo kritiek is, kijkt Seagate nu naar Sony als bijkomende toeleverancier.

Zekere investering

Sony moet daarvoor wel uit zijn pijp komen. Het bedrijf zal 33 miljoen investeren om de productiefaciliteiten voor de laserdiodes van een upgrade te voorzien.  Sony is wel relatief zeker dat z’n investering vruchten zal afwerpen. De hoeveelheid data wereldwijd blijft aandikken en zo ook de vraag naar opslag. HAMR-drives zijn in staat een enorme capaciteit aan bits en bytes te bewaren binnen de klassieke 3,5 inch-vormfactor en laten datacenters zo toe om meer opslag in huis te halen, zonder dat de voetafdruk vergroot. De vraag voor de drives lijkt dus verzekerd, en zo ook het belang van Sony.

Seagate zelf heeft ook grote plannen. Als de 30 TB-drives probleemloos van de band rollen, is het de bedoeling om de capaciteit nog te laten toenemen. 40 TB staat voor binnen enkele jaren op het programma en de roadmaps spreken zelfs van 100 TB in een 3,5 inch-drive tegen 2030.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home