Snellere uitrol gigabitnetwerken in EU officieel goedgekeurd

De Europese wetgevende instanties hebben een wet goedgekeurd voor de Gigabit Infrastructure Act (GIA), die de aanleg van glasvezelnetwerk moet vereenvoudigen.  

De Europese Raad, het Europees Parlement en de Europese Commissie hebben een akkoord over de Gigabit Infrastructure Act (GIA). De nieuwe wet moet de aanleg van glasvezelnetwerk vereenvoudigen en de vergunningen voor de verschillende lidstaten toegankelijker maken. Voornamelijk ervaren mobiele operators zien deze wetgeving niet graag komen vanwege een mogelijke concurrentieverhoging.  

De wettekst wordt de komende weken gepubliceerd. 18 maanden na publicatie is de wet van kracht

Snellere glasvezel- of 5G-internetverbinding

De GIA heeft als doel om de kosten rond de uitrol van glasvezel te verlagen. Die hoge kosten zijn voornamelijk te wijten aan de complexe en langdurige vergunningsprocedure. Daarnaast willen de EU met deze nieuwe wetgeving de uitrol van glasvezelnetwerken versnellen en meer rechtszekerheid en transparantie bieden aan de betrokken partijen. Deze wetgeving van minimale harmonisatie moet ook de toegang tot fysieke gebouwen faciliteren. 

lees ook

Digi sluit 10.000 woningen aan op glasvezel

“In Europa zou de uitrol van glasvezel en 5G een stuk eenvoudiger zijn met minder administratieve lasten. Die administratieve lasten pakken we aan via de verordening gigabitinfrastructuur”, aldus Petra De Sutter, Belgisch minister van telecommunicatie. 

Invloed op concurrentiestrijd

Niet iedereen is blij met deze nieuwe verordening. De GSMA, de wereldwijde brancheorganisatie voor mobiele operators, uitte zijn zorgen over de nieuwe GIA. Hoewel ze beweert dat dit voor alle mobiele operators nadelig zal zijn, zullen voornamelijk de meer ervaren operatoren in glasvezel benadeeld zijn met deze nieuwe regelgeving. Door de vereenvoudigde procedure krijgen ze mogelijk meer concurrentie van kleinere spelers, voor wie de procedure plots veel sneller kan verlopen.  


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 7 februari bij het Europese akkoord over de glasvezelaanleg en werd nu geüpdatet met de nieuwste informatie dat de wet is getekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home