Digi Belgium wil eigen glasvezel in 2024

glasvezel aansluitingen

Als de vierde speler op het telecomveld heeft Digi Belgium meteen grote plannen. De nieuwe operator plant nu al de uitrol van een eigen glasvezelnetwerk.

De vierde naam op de Belgische telecommarkt Digi Belgium wil volgend jaar naast mobiele diensten ook kijken naar een eigen netwerk van glasvezelkabels. Dat meldt De Tijd.

Huren, kopen of bouwen

We berichtten in augustus nog dat de deels Roemeense telecomprovider Digi Belgium al met zijn diensten gaat starten, zonder een eigen fysiek netwerk. Hiervoor sloot de nieuwkomer een overeenkomst met een gevestigde waarde. Digi Belgium zal zijn klanten voorlopig als Mobile Virtual Network Operator (MVNO) bedienen via het Proximus-netwerk.

De vierde operator op de Belgische markt is echter ambitieus. Digi Belgium wil niet zomaar alleen een netwerk uitbouwen, het bedrijf denkt ook aan eigen glasvezelkabels. Daarmee volgt de provider meteen de plannen van de concurrentie. Die bevinden zich nog wel niet in een concrete fase, Digi Belgium gaat eerst een bouwtest doen om daaruit te leren.

lees ook

BIPT kondigt vrije routerkeuze aan in België

Vooral in stedelijke gebieden ziet het Roemeense bedrijf mogelijkheden, maar netwerk huren is ook nog steeds een optie. Inmiddels zette telecomregulator BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) de deur ook al op een kier om verschillende providers toe te staan om samen te werken aan een glasvezelnetwerk. Digi Belgium heef dus nog wel opties.

Dat eigen glasvezelnetwerk zou ook kunnen dienen voor een televisieaanbod. Inhoudelijk zou Digi Belgium met verschillende mogelijke partners overleggen, maar de technische kant blijft nog wat geheim. Het bedrijf wil in elk met een naar eigen zeggen modernere manier werken dan de gekende decoder.

Digi Belgium is een partnerschap tussen de bedrijven Citymesh en Digi Communications. De joint venture kwam vorig jaar voor het eerst kijken toen die bij een veiling één van de 5G-frequenties voor België binnenhaalde.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home