Glasvezelnetwerk van Proximus bereikt 26 procent van het land

proximus glasvezel

Het glasvezelnetwerk van Proximus bereikt intussen 26 procent van de bevolking. Ook het aantal effectieve gebruikers stijgt, zowel residentieel als professioneel.

Proximus dekt intussen 26 procent van de bevolking met zijn glasvezelnetwerk. Dat laat de Provider zelf weten in zijn kwartaalresultaten. 1,6 miljoen huizen in 133 steden en gemeenten hebben intussen toegang tot fiber. Zowel residentiële als zakelijke klanten kunnen het glasvezelnetwerk smaken. De provider laat weten dat de twee samen goed zijn voor 353.000 actieve glasvezellijnen, geteld eind september van dit jaar. 31.000 van die lijnen weerden toegevoegd in het derde kwartaal van 2023.

De provider heeft de eerste negen maanden van dit jaar 904 miljoen euro geïnvesteerd en mikt op 1,3 miljard totale investeringen tegen het einde van het jaar. 28 procent van dat geld gaat naar de uitrol van glasvezel. Daarmee liggen de investeringen in de back-end van het netwerk iets lager.

Flexibiliteit van het BIPT

Proximus juicht verder toe dat het BIPT beslist heeft dat providers onder voorwaarden mogen samenwerken voor de uitrol van glasvezel. Zonder zegen van het BIPT was dat niet mogelijk, en moest infrastructuur dubbel gelegd worden. Dat biedt meer redundantie en onafhankelijkheid, maar kost natuurlijk ook veel meer. In oktober liet de instantie weten dat operatoren wel overeenkomsten mogen afsluiten, die het BIPT dan zal bestuderen. Concurrentie blijft belangrijk: samenwerking in dunbevolkte gebieden zal sneller groen licht krijgen dan in steden.

De totale omzet van Proximus steeg dit kwartaal met 4,3 procent tot 1,173 miljoen euro. Residentiële klanten waren goed voor een omzetstijging van 5,5 procent, in de zakelijke tak bleef de groei beperkt tot 4,1 procent. Over het algemeen zijn de financiële resultaten van Proximus rooskleurig, wat de provider ertoe noopt om de verwachtingen voor 2023 naar boven bij te stellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home