Europese HPC-chip vertraagt richting irrelevantie

SiPearl Rhea

De zelfgemaakte Europese Rhea-CPU van SiPearl, die HPC-systemen moet aandrijven, is opnieuw vertraagd. De eerste samples van de processor zouden pas in 2025 verschijnen, op een moment dat alle technologie aan boord verouderd is.

De Rhea-CPU van SiPearl is uitgesteld naar 2025. Dan pas zal SiPearl samples van de HPC-processor uitdelen, met algemene beschikbaarheid op de planning voor een niet nader bepaald later tijdstip. De Rhea-CPU maakt deel uit van het European Processor Initiative dat de HPC-capaciteiten van de EU moet opkrikken, en stond oorspronkelijk gepland voor 2023.

Verouderde technologie

Tegen 2025 dreigen de inspanningen van SiPearl en de fondsen van de EU voor weinig tot niets te zijn geweest. Alle belangrijke technologische componenten waarop de Rhea-CPU gebouwd is, zijn dan immers verouderd.

  • Rhea krijgt 80 rekenkernen mee (in de plaats van de eerst geplande 72), gebouwd op Arm Neoverse V1-designs. Neoverse V2 wordt vandaag al gebruikt door onder andere AWS en Google, en volgend jaar zal Neoverse V3 concurrentie bieden.
  • De chip heeft een unieke geheugenstructuur met vier HBM2E-stacks en een 256 bit-DDR5-interface. Dit jaar omarmen HPC-chips HBM3-geheugen.
  • SiPearl zal de CPU’s bakken op een 7 nm-proces van TSMC. 5 nm is de norm nu en tegen de lancering van Rhea zullen concurrerende processors van de 3 nm-band rollen.

Wat met Jupiter?

Rhea1 moet het pad vrijmaken voor toekomstige HPC-chips van Europese makelij. Die pioniersrol kan de processor nog steeds vervullen. SiPearl zorgt immers voor de ondersteuning van een breed ecosysteem. Alle stappen richting de omarming van deze chip, zullen bovendien helpen voor de adoptie van volgende generaties.

Een eerste supercomputer met Rhea staat ook al in de stijgers. De impact op het Jupiter-systeem, dat Eviden zal bouwen in Duitsland, is onduidelijk. De timing van dat systeem, gepland voor oplevering dit jaar, lijkt onhaalbaar.

Geen succesvolle start

Toch kunnen we de saga geen succes noemen. De vertraging zal de impact van Rhea ongetwijfeld verkleinen. Bovendien is het opzet van het begin af aan een klein beetje verwaterd.

Het European Processor Initiative heeft immers als ambitie om de EU met eigen chips te laten concurreren met de VS en Japan. Arm, waarvan SiPearl de designs omarmt, is van oorsprong een Brits bedrijf dat via moederbedrijf Softbank nu stevig in Japanse handen is. Het licentiegebonden ecosysteem is bovendien minder open dan bijvoorbeeld Risk-V.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home