Eén jaar Fiberklaar: glasvezel voor 235.000 woningen en bedrijven

fiber

Fiberklaar viert vandaag zijn eerste verjaardag. De joint venture van Proximus en EQT Infrastructure heeft al 235.000 woningen en bedrijven aansluitbaar gemaakt op glasvezel.

Vorig jaar zag Fiberklaar het levenslicht als joint venture van Proximus en het Zweedse EQT Infrastructure. De twee partijen wilden via Fiberklaar de uitrol van glasvezel in ons land versnellen. Twaalf maanden na het startschot maakt de organisatie de balans op.

Honderdduizenden aansluitingen

Fiberklaar heeft het afgelopen jaar 235.000 woningen en bedrijven aansluitbaar gemaakt op glasvezel. Het bedrijf voerde al werken uit in Geel, Wetteren, Kontich, Aartselaar, Turnhout, Sint-Niklaas en Gent. Fiberklaar is intussen actief in 29 steden en gemeenten waar nog verschillende projecten op de planning staan. Tegen het einde van het jaar moeten er nog zeker 200.000 extra aansluitingen klaar zijn. De joint venture werkt naar een duidelijk doel: tegen 2028 moeten anderhalf miljoen huishoudens aansluitbaar zijn. Daartoe investeert Fiberklaar 2,5 miljard euro.

“De uitrol van ons netwerk komt nu echt op kruissnelheid”, zegt Miranda Rombouts, Head of Construction bij Fiberklaar. “Dit jaar nog starten we onze activiteiten op tientallen nieuwe locaties. Op die manier zitten we goed op schema om tegen 2028 anderhalf miljoen huishoudens aan te sluiten op ons open netwerk.”

Ruimte voor uitbreiding

De organisatie stelt een jaar na de oprichting 87 mensen tewerk en werkt samen met zeven partners om het netwerk daadwerkelijk te leggen. Daar werken nog eens 600 mensen mee aan de uitrol. Vier providers gaven al te kennen dat ze diensten willen aanbieden via het netwerk van Fiberklaar: Proximus, edpnet, RapidXS en Multifiber. Fiberklaar geeft aan dat ook andere providers nog welkom zijn.

Fiberklaar is slechts één van de partijen die glasvezel aanlegt in ons land. Ook Proximus zelf bouwt aan zijn glasvezelnetwerk. In Wallonië stapte de provider in een andere joint venture samen met Eurofiber: Unifiber. Ook Telenet wil een deel van de glasvezelkoek, en bundelt daartoe zijn krachten met Fluvius onder de naam NetCo.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home