Fluvius en Telenet ondernemen actie om Vlaams glasvezelnetwerk samen op te zetten

glasvezel

Telenet en Fluvius hebben de ambitie om samen aan het netwerk van de toekomst te werken. In de toekomst willen de twee partijen hiervoor hun krachten bundelen met een nieuw bedrijf genaamd NetCo.

In de toekomst willen Telenet en Fluvius hun krachten bundelen onder een nieuw infrastructuurbedrijf. Het bedrijf NetCo zal voorlopig de bestaande HFC- en glasvezelactiva onderbrengen en later worden uitgebreid met nieuwe glasvezelinfrastructuur.

Voorlopig is hiervoor een kleine stap gezet, aangezien beiden een niet-bindende intentieovereenkomst tekenden. Deze overeenkomst concentreert zich rond de evolutie van hun hybride glasvezel-coax netwerkinfrastructuur in Vlaanderen.

Stappen voor de toekomst

In de aankondiging is te lezen wat de partijen verstaan onder het netwerk van de toekomst: “Het zal volledig open zijn, ultraperformant, toegankelijk voor bedrijven en gezinnen in zowel stedelijke als landelijke gebieden.”

De gesprekken tussen Fluvius en Telenet lopen al lange tijd. Toen werd ook duidelijk waarom Telenet als partner werd gekozen, de keuze bleek namelijk gebaseerd te zijn op een voorafgaande marktbevraging.

Zowel Telenet als Fluvius bieden momenteel al een Hybrid Fiber Coax (HFC)-netwerk aan, dat tezamen het volledige Vlaamse en Brusselse grondgebied beslaat. Die netwerken moeten in de toekomst meer glasvezel bevatten. Deze verbinding zullen de partijen dan inzetten om de laatste kilometers van een straat van een goede internetverbinding te voorzien, om een Fiber-To-The-Home netwerk tot stand te brengen.

Niet-bindende overeenkomst

Met de niet-bindende overeenkomst de betrokken partijen verzekeren dat België een koploper blijft op vlak van connectiviteit. Over de overeenkomst zelf is nog niet veel informatie gegeven, behalve dat de partijen hun toekomstige netwerkstrategie erin hebben uitgezet.

Wel hebben de partijen al bekend gemaakt dat een nieuw infrastructuurbedrijf, NetCo, wordt opgericht. Het bedrijf moet een partnerschap worden tussen meerdere partijen, daarom is er in de toekomst ruimte voor nieuwe samenwerkingen.

Volgend jaar zullen Telenet en Fluvius hun laatste bindende overeenkomsten tekenen.

lees ook

Telenet gaat nauwer met Ericsson samenwerken rond 5G en het vaste netwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home