EDA-specialist Synopsys zet schouders onder RISC-V

Synopsys lanceert drie designs voor RISC-V-chips. Dat de EDA-specialist de opensource-architectuur zo omarmt, illustreert het groeiende belang ervan.

Synopsys ondersteunt RISC-V met drie nieuwe designs voor embedded-processors. Dat is goed nieuws voor de alternatieve opensource-processorarchitectuur, die zo weer wat extra legitimiteit in huis haalt. Synopsys voegt de nieuwe designs toe aan zijn ARC-familie.

  • De ARC-V RMX is een 32 bit-chip gemaakt voor ultralaag verbruik
  • De ARC-V RHX is ook een 32 bit-processor, maar krijgt hogere prestaties mee
  • De ARC-V RPX is tot slot een 64 bit-CPU met genoeg pk’s om applicaties te draaien die je doorgaans op Linux-syutemen zou terugvinden.

Synopsys ziet hoe de open processorarchitectuur almaar meer tractie krijgt, en wil tegemoetkomen aan interesse bij klanten. Daarom voegt Syopsys zich ook bij de raad van bestuur van het Technical Steering Committee van RISC-V International, dat de architectuurstandaard beheert.

Andere chipdesigners kunnen een licentie nemen op de designs en die verder uitwerken of integreren in andere systemen. Je kan de aanpak een beetje vergelijken met die van Arm en de ARM-architectuur.

Openheid troef

De openheid van RISC-V is een grote troef voor organisaties. Zo werkt Europa met de architectuur als basis voor eigen chips en durfde ook NASA RISC-V al omarmen voor het ontwerp van de CPU die toekomstige ruimtecomputers moet aandrijven.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Arm van zijn kant is niet blind voor de uitdagingen die RISC-V met zich kan meebrengen. Eerder deze week investeerde het bedrijf nog in Rasberry Pi, onder andere voor een dichtere relatie met IoT-ontwikkelaars. De designs die Synopsys hier voorstelt, zijn rechtstreekse concurrenten voor chips gebouwd met Arm-designs op de ARM-architectuur.

Synopsys is geen onbekende in de wereld van chipdesign en is vooral gekend als specialist in electronic design automation (EDA), waarbij de verschillende componenten van een chip samen tot één geheel worden geordend. Daar vertrouwen de tools van het bedrijf succesvol op AI.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home