AI heeft al zeker 100 microchips ontworpen

wafer chip euv

AI-tools waren al onontbeerlijk voor de ontwikkeling van zeker honderd microchips. Daarbij staan algoritmes ingenieurs bij in tijdrovende en complexe optimalisatietaken.

Computers die zichzelf bouwen: de sciencefiction wandelt gestaag richting de realiteit. Vandaag is AI-software al verantwoordelijk voor de ontwikkeling van zeker honderd nieuwe microchips. Dat laat Synopsys weten. Het cijfer heeft betrekking op chips die gebouwd zijn met de DSO.ai-tool van het bedrijf.

Kleiner en efficiënter

Een belangrijke uitdaging van chipontwikkeling is de plaatsing van alle componenten. De miljarden schakelingen in een microchip maken deel uit van complexen met verschillende capaciteiten en taken, die verbonden zijn via interconnects. Een correcte plaatsing heeft een grote impact op de prestaties, de efficiëntie en het formaat van een chip. In feite gaat hier om een complex optimalisatieprobleem.

De DSO.ai-tool kan daarbij helpen en zou het beter doen dan menselijke equivalenten. In de honderd chips waarbij de tool al een bijdrage leverde, is het stroomverbruik met zo’n 25 procent gedaald. Menselijke ingenieurs kunnen efficiënter werken zouden zo’n drie keer productiever zijn. SK Hynix laat weten dat de voetafdruk van chips met 5 procent gedaald is.

Het begin

DSO.ai is nog niet in staat om helemaal zelf microchips te ontwikkelen, maar de AI-gebaseerde tool eigent zich wel in sneltempo een belangrijke rol in het proces toe. De honderd microchips gebouwd met de hulp van AI zijn nog maar een begin en de rol van AI in het proces zal in de toekomst eveneens vergroten. DSO.ai is bovendien niet de enige tool in zijn soort. Cadence boekte al interessante resultaten met de Cerebrus Intelligent Chip Explorer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home