Brand in OVH-datacenter in Frankrijk laatste keer gedoofd met vernietigend rapport

ovh datacenter brand

Datacenters van OVHcloud in Straatburg, Frankrijk, vatte vorig jaar vlam. Ondertussen is het onderzoek van de brandweer van Bas-Rhin naar de oorzaak van de brand afgerond. In het rapport komen enkele zaken naar voren waar het bedrijf de bal duidelijk missloeg inzake veiligheid.

Het rapport van het Franse brandweerdepartement werd onlangs gepubliceerd door Journal du Net. Uit het rapport blijkt dat OVHcloud beter iets meer investeert in de fysieke veiligheid van zijn gebouwen.

Het bedrijf kan al inspiratie opdoen voor de bouw van het nieuwe datacenter in Straatsburg, waar een vijfde datacenter in de maak is. Vorig jaar brak er brand uit in SBG2, die site werd volledig vernield terwijl SBG1 deels schade opliep. Initieel kon SBG1 opnieuw opstarten, maar na een tweede kleine brand kon ook die site worden afgeschreven. 

lees ook

OVH-datacenters in Straatsburg vernietigd door brand, SBG2 verloren

Tekortkomingen

Enkele onderdelen van de bouw van het datacenter ondersteunde volgens het rapport de brand. Zo was het plafond van het datacenter bijvoorbeeld volledig uit hout vervaardigd. Na één uur brand begaf het plafond het dan ook.

Het gebouw beschikte verder over twee binnenplaatsen. Deze plaatsen waren volledig omringd door gebouwen, waardoor ze dienst deden als ‘brandschoorstenen’.

Andere veelzeggende passages uit het rapport duiden op het ontbreken van een automatisch brandblussysteem en ook een elektrisch afsluitmechanisme was niet aanwezig.

Groot incident

“We hebben een groot incident op SBG2. De brand ontstond in het gebouw. De brandweer was direct ter plaatse, maar kon de brand in SBG2 niet onder controle krijgen. De hele site is afgesloten, wat gevolgen heeft voor alle services in SGB1-4. We raden aan om uw Disaster Recovery Plan te activeren”, stond er te lezen in een Twitterbericht van Octava Klaba, oprichter en chairman van OVHcloud. Alle klanten van OVH krijgen sinds de brand gratis back-ups aangeboden.

De brand ontstond in de nacht van 10 maart 2021. Twitteraars konden de liveblog van Klaba heel de dag volgen, aangezien de CEO de moeite nam zijn bericht door de dag aan te vullen met de laatste ontwikkelingen.

De oorzaak van de brand schrijft OVHcloud toe aan een UPS die kort voor de brand een onderhoudsbeurt kreeg. Uit de analyse van de brandweer via thermische camera’s bleek dat twee continu draaiende UPS-systemen (noodstroomvoeding) aan de basis zouden zitten van de brand in site SBG2.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home