Belgische datacentercapaciteit met tien procent gestegen in 2023

datacenter

De Belgische datacentermarkt wordt jaar na jaar volwassener, merkt BDIA op in zijn jaarverslag. Vraag naar meer AI en investeringen van hyperscalers moeten de groeispurt in de komende jaren nog versnellen.

BDIA, de koepelorganisatie voor de Belgische digitale infrastructuur, blikt in het State of the Belgian Data Centers-rapport voor het tweede jaar op rij terug naar hoe de markt in ons land gestegen is. De focus ligt daarbij vooral op datacenters die dienen om colocatiediensten te hosten. Dit segment is in 2023 verder geprofessionaliseerd en geconsolideerd, al blijven enterprisedatacenters nog wel het meest voorkomende type in België.

De totale oppervlakte van alle Belgische colocatiedatacenters opgeteld bedraagt 107.700 vierkante meter, een stijging van zeven procent in vergelijking met 2022. Trek je daar de kantoorruimtes etc. vanaf, dan blijft er nog 56.200 m2 over: dat is tien procent meer in vergelijking met volgend jaar. De totale IT-powercapaciteit nam met negen procent toe tot 93 MW.

lees ook

Het colocatiedatacenter: de hoeksteen van de moderne IT-architectuur

Hoe minder zielen, hoe meer vreugde

Opvallend genoeg wordt die toename in capaciteit met minder datacenterfaciliteiten (van 44 naar 43) en minder operatoren (van 27 naar 23). Het verdwijnen van Foneo uit de markt en overnames van kleinere, lokale spelers door Datacenter United en NRB zorgden voor een lager aantal uitbaters. De vier ‘grote’ operatoren in de Belgische markt – Proximus, Digital Realty, Datacenter United en LCL – beschikken over 75 procent van de totale IT-capaciteit.

De verhoudingen zullen volgend jaar wellicht weer door elkaar geschud worden. Proximus heeft zijn datacenters in de uitverkoop gezet en met Kevlinx, EdgeConnex en voornamelijk Microsoft staan enkele grote spelers klaar om de markt te betreden. Microsoft wil zijn datacenterregio in Brussel, die vanaf volgend jaar operationeel zou moeten zijn, ook voor collocatiediensten openzetten.

Brussel blijft populair

De softwarereus uit Redmond is lang niet de enige die een datacenter in Brussel wil neerzetten. De hoofdstad blijft een hotspot voor datacenters: zestig procent van de capaciteit staat in of rond Brussel. 22 procent staat effectief op Brussels grondgebied, vele operatoren kiezen ook voor randgemeenten zoals Zaventem en Diegem, waardoor de provincie Vlaams-Brabant de drukst bezette provincie is. De datacenters in en rond Brussel hebben een ruimer nationaal tot zelfs internationaal bereik dan datacenters in de resterende provincies, die veelal dienen om kmo’s uit de regio te huisvesten.

De discrepantie tussen Vlaanderen en Wallonië. 23 procent van de collocatiecapaciteit staat op Vlaamse grond, met de Brusselse randgemeenten erbij wordt dat zeventig procent. Wallonië moet het stellen met slechts zeven procent. Wallonië beschikt met Google’s datacenters in Saint-Ghislain, op zijn eentje al goed voor een kwart van de Belgische datacentercapaciteit, wel over een unieke troef waar Vlaanderen en Brussel ongetwijfeld jaloers op zullen zijn.

AI zorgt voor nieuwe groeispurt

Alle tekenen wijzen erop dat de Belgische datacentermarkt een mooie toekomst tegemoet staat. België groeit stilaan uit tot een toonaangevende markt in het Europese datacenterlandschap. De vraag naar AI en verdere investeringen van Microsoft en Google zullen de groei van infrastructuur een duw in de rug geven. BDIA voorspelt tot 2028 een jaarlijkse gemiddelde groei van 12 procent in datacentercapaciteit en 18,5 procent voor IT-power.

Dat is ook positief voor de jobmarkt: om die groei te bewerkstellingen zullen er jaarlijks twaalf à dertien procent extra mensen worden tewerkgesteld. Die groei is daarentegen negatief voor jobs in enterprisedatacenters, die hoe langer hoe meer overbodig zullen zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home