AWS vervangt diesel door plantaardige olie in Europese datacenters 

frietjes olie

Amazon wil de CO2-voetafdruk verkleinen door de noodgeneratoren niet langer op diesel te laten draaien. De cloudgigant kiest daarom voor met waterstof behandelde plantaardige olie (HVO).  

De datacenters in Ierland en Zweden zullen als eerste de switch maken van de vervuilende fossiele brandstof naar het milieuvriendelijkere alternatief. De overschakeling is onderdeel van Amazon’s strategie om de CO2-voetafdruk te verkleinen van de datacenters, weet The Register. De clouddivisie AWS begon in januari al met de overgang naar HVO. Volgens Amazon zou de uitstoot van broeikasgassen met 90 procent verminderd kunnen worden gedurende de volledige cyclus van de brandstof. 

Plantaardige oliën 

HVO (Hydrotreated vegetable oil) is een biobrandstof afkomstig van de verwerking van plantaardige oliën zoals bakolie. Het behandelingsproces omvat het laten reageren van die oliën met waterstof bij hoge temperatuur en dito druk. Net omdat het afkomstig is van gebruikte oliën, wordt HVO beschouwd als een hernieuwbare diesel. Het bewerken is een energievretend proces, maar toch claimt Amazon dat de overstap van gewone diesel naar HVO de uitstootgassen flink vermindert.  

De plantaardige oliën hebben nog meer voordelen ten opzichte van andere biodiesel. Zo is er geen aanpassing nodig van de noodgeneratoren en blijft de brandstof zelfs bij extreem koude temperaturen stabiel. Door die positieve eigenschappen hoeft Amazon geen operationele wijzigingen door te voeren en kan het HVO in verschillende regio’s en onder variërende weersomstandigheden gebruiken. 

Duurzaamheid verbeteren 

“De overgang naar HVO is slechts één van de manieren waarop Amazon probeert de duurzaamheid van de datacenters te verbeteren”, zegt Neil Morris, AWS-directeur voor Noord-Europa. “Door deze verbintenis aan te gaan en duurzame HVO te gebruiken op onze datacenterlocaties, hopen wij de weg vrij te maken voor andere bedrijven en te helpen bij het opzetten van een wereldwijde toeleveringsketen die veranderingen in heel Europa zal versnellen.” 

Die toeleveringsketen kan volgens The Register belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat het gebruik van HVO daadwerkelijk de CO2-uitstoot vermindert en niet onbedoeld andere schade veroorzaakt. Zo beweerde het Zweedse transportbedrijf Einride dat de helft van de HVO die in het land wordt gebruikt, bestaat uit palmolie. Dat zorgt ervoor dat leveranciers niet happig zijn om hun bronnen van waar die olie komt, bekend te maken. 

lees ook

Datacenters: van energieveelvraat naar positieve groene kracht?

Ontbossing 

Het gebruik van grond om brandstof te verbouwen, in plaats van voedsel, kan tegelijk leiden tot ontbossing. Dat kan op zijn beurt zorgen voor een toename van de uitstoot van kooldioxide. AWS beweert echter te investeren in de aankoop van HVO dat alleen afkomstig is van hernieuwbare bronnen en die wordt vervaardigd van traceerbare grondstoffen. In het streven naar een netneutraal bedrijf tegen 2040, zal Amazon het gebruik van HVO stelselmatig uitbreiden naar al de datacenters in Europa.  

Naast Amazon zijn ook andere grote spelers bezig met het schrappen van diesel uit de datacenters. Vorig jaar onthulde Google een proefopstelling van een back-up batterijsysteem voor één van de datacenters in België. Ook Microsoft deed al succesvol onderzoek naar brandstofcellen met een capaciteit van 3 MW. De techreus is van plan een soortgelijke eenheid te installeren in een onderzoeksdatacenter om de haalbaarheid ervan te evalueren. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home