AWS gaat on-premises servers verhuren

aws

AWS wil een grotere aanwezigheid on-premises. Het aanbod wordt daartoe uitgebreid met een soort serververhuurdienst en het kanaal wordt ingeschakeld.

Wil je geen server huren in de cloud, maar hou je wel van AWS? Dan heb je voortaan de mogelijkheid om de cloudreus geld te geven voor een exemplaar dat bij jou in het datacenter staat. Dedicated Hosts heet dat aanbod. Het is een uitbreiding van AWS Outposts, waarbij AWS al een stukje van zijn eigen cloud op locatie plaatst.

Met Outposts staat de hardware lokaal, maar de dienstverlening integreert helemaal met AWS. Zo neem je als gebruiker nog steeds clouddiensten af zoals VM’s binnen het EC2-gamma.

Niet zo bij Dedicated Hosts: dat zijn fysieke servers die je integraal kan gebruiken. Dat is handig omdat voor dergelijke servers andere licentiemodellen gelden als voor de cloud en EC2 met Outposts blijft de cloud. Het nieuwe aanbod maakt bestaande licenties draagbaarder. AWS blijft de servers beheren, maar in essentie huur je vrij klassieke hardware van de cloudreus voor plaatsing in je eigen datacenter.

Gateway

In een tweede aanval op traditionele on-premises infrastructuurproviders gaat AWS zijn Storage Gateway Hardware Appliance voortaan via het kanaal aanbieden. Distributiespecialist TD Synnex neemt het toestel al op in zijn aanbod. De Gateway is een opslagdoestel dat synchroniseert met de cloud van Amazon.

Amazon Web Services probeert duidelijk om de lat zo laag mogelijk te leggen voor organisaties die terughoudend zijn voor de cloud. Je kan met het nieuwe aanbod cloud-geld uitgeven zonder dat je echt naar de cloud hoeft. Het aanbod is natuurlijk enkel interessant voor wie AWS al grotendeels omarmt. Anders koop je beter zelf je server, of komen oplossingen zoals HPE GreenLake in het vizier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home