Python knijpt concurrentie fijn in ranglijst met populairste programmeertalen

Python

Het Institute of Electrical and Electronics Engineers uit de Verenigde Staten heeft voor de tiende keer zijn jaarlijkse ranglijsten van programmeertalen gepubliceerd. Python nestelt zich opnieuw op de bovenste algemene tak en dat voor het zevende jaar op rij.

De jaarlijkse ranglijsten met populairste programmeertalen van het IEEE zit dit jaar aan zijn tiende editie. Python viert die mijlpaal door voor de zevende keer op rij de algemene lijst in zijn greep te houden. Niet alleen behoudt het zijn toppositie, de voorsprong op andere kanshebbers is zelfs nog vergroot.

Een instituut

Het IEEE is opgericht in 1963 en vierde op 1 januari van dit jaar zijn zestigste verjaardag. De Amerikaanse organisatie heeft zijn hoofdzetel in New York, maar kent leden over heel de wereld, ruim 400.000 inmiddels.

Die zijn verspreid over 160 landen en meer dan driehonderd lokale secties. Dat maakt van het IEEE de meest uitgebreide verzameling van ingenieurs, wiskundigen, informatici en andere gelijkaardige wetenschappelijke professionele bezigheden.

Het instituut mengt zich in verschillende wetenschappen door middel van onder andere onderzoeken, standaarden ontwikkelen, publicaties of evenementen. Behandelde onderwerpen en wetenschappen variëren van AI (uiteraard), over klimaatproblematiek, data en cybersecurity tot smart infrastructuur en diversiteit.

Driemaal is ranglijstrecht

Hoewel de Top Programming Languages-ranglijsten natuurlijk evolueerden gedurende het voorbije decennium, zijn de factoren eigenlijk hetzelfde gebleven. Het IEEE combineert nog steeds verschillende criteria die de populariteit meten van de verschillende programmeertalen en zet die om in drie verschillende ranglijsten, afhankelijk van de noden van gebruikers.

Naast de algemene ranglijst Spectrum (die het gemiddelde IEEE-publiek vertegenwoordigt) zijn er ook nog Jobs, echt voor professionals en Trending. De naam van die laatste maakt de insteek meteen wel duidelijk.

Spectrum

De dominantie van Python lijkt volgens het IEEE ten koste te gaan van de positie van kleinere, meer niche programmeertalen. Dat kan liggen aan het feit dat de nummer één intussen een echt manusje-van-alles is geworden. Python is bijvoorbeeld ideaal voor AI, wat de populariteit uiteraard ook geen windeieren legt.

Een andere reden die het IEEE aanhaalt is dat Python ook de voorkeurstaal is die jongeren gebruiken om hun eerste stapjes te zetten in de wereld van het programmeren. Met die basiskennis is het makkelijk om door te groeien naar meer geavanceerde omgevingen en het is zelfs een voordeel in de latere zoektocht naar werk. Python is eerder deze maand ook toegevoegd aan Microsoft Excel, wat weer een voordeel oplevert.

De volledige top tien in de Spectrum-ranglijst ziet er zo uit:

  1. Python
  2. Java
  3. C++
  4. C
  5. JavaScript
  6. C#
  7. SQL
  8. Go
  9. TypeScript
  10. HTML

Jobs

Voor professionals is dit natuurlijk de belangrijkste lijst. Hier moet Python de duimen leggen voor SQL, net als vorig jaar bovenaan deze lijst. Volgens het IEEE is dat opvallend, omdat werkgevers zelden op zoek zijn naar pure SQL-programmeurs. Die zouden liever een combinatie zien met bijvoorbeeld Java of C++, beiden ook in de Jobs top vijf.

Heel wat belangrijke data bevindt zich tegenwoordig in een SQL-omgeving, zegt het IEEE. Dat gaat van de bedragen op bankrekeningen, tot de inhoud van spelers hun account in online games.

We mogen ons echter niet blindstaren op de top twee van deze ranglijst, volgens het IEEE. Gecombineerd zijn Java en de verschillende C-talen populairder dan Python, vooral bij taken die meer kracht of middelen vergen. In zulke gevallen is de interpreter overhead van Python nog te kostelijk.

lees ook

Ontwikkelaars die ervaring hebben met Python verdienen het meest

De programmeertaal R is zo’n ander niet te onderschatten voorbeeld. Ze staat hier niet in de top tien, maar is best populair bij statistische analyse en visualisatie van data, ondanks gelijkaardige eigenschappen als Python. Het IEEE staaft die bewering door R zelf te gebruiken in het creëren van deze ranglijsten.

Daarnaast zijn er nog enkele oudere talen die niet erg hoog gerangschikt staan, maar nog steeds wel een belangrijke rol spelen in bepaalde functies of jobs.

  • Fortran is bijvoorbeeld ideaal voor fysische simulaties en heeft eigenschappen waartegen de kosten niet opwegen. Met Fortran kan je volgens het IEEE terecht bij het Amerikaanse leger of in een energielabo.
  • Een andere oudere taal die we nog niet mogen onderschatten is Cobol. Deze programmeertaal heeft een basiscode die nog steeds bij veel financiële bedrijven in zwang is. Een onderzoek van het IEEE naar vacatures rond financiële technologie gaf aan dat Cobol vaker wordt gevraagd dan crypto-talent.

Dit zijn de programmeertalen die wél in de Jobs-top tien staan dit jaar:

  1. SQL
  2. Python
  3. Java
  4. JavaScript
  5. C++
  6. C#
  7. C
  8. HTML
  9. Shell
  10. SAS

Het IEEE beseft dat deze ranglijsten niet exact kunnen worden gemeten, wat voor een wetenschappelijke organisatie wel een beetje ironisch is. De samenstellers gaan eerder af op hun eigen ervaringen in hun constante bezigheden met computers. Naar eigen zeggen wil de organisatie niet verstrikt geraken in debatten over het rangschikken van programmeertalen, maar kijkt ze eerder naar de praktische insteek voor eenieder die met een computer werkt. Wie toch meer wil weten over de methode achter deze lijsten, kan terecht bij de extra uitleg die het IEEE publiceerde.

Met dat gezegd zijnde, presenteren we jullie ook nog de top tien van de Trending-ranglijst:

  1. Python
  2. Java
  3. JavaScript
  4. C++
  5. SQL
  6. C#
  7. C
  8. HTML
  9. Go
  10. TypeScript

Nu is het een jaartje wachten om te zien of deze dominante wurggreep op de Top Programming Languages-ranglijsten aanhoudt. Wie weet ontpopt een andere taal zich als digitale Mowgli, om deze Python te verschalken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home