Microsoft stopt Python in Excel

Microsoft integreert Python in Excel. Zonder enige installatievereisten kan je Python-code gebruiken in Excel om data te visualiseren of te analyseren.

Microsoft stopt een nieuwe functie in Excel: PY. Achter die functie kan je code in Python gebruiken, rechtstreeks in Excel. Python is compatibel met Excel-functies zoals formules, Pivottabellen en grafieken. De integratie opent de deur naar tal van mogelijkheden, waarvan Microsoft er enkele belangrijke in de kijker zet.

  • Visualisaties: via populaire bibliotheken zoals Matplotlib en Seaborn kan je nieuwe en complexe grafieken maken.
  • Machine learning: bibliotheken zoals scit-learn en statsmodels helpen je om technieken voor machine learning en predictive analytics toe te passen op data, rechtstreeks in Excel.
  • Data opschonen: gebruikers kunnen Python gebruiken om datasets op te schonen door ze bijvoorbeeld te standaardiseren, duplicaten te verwijderen of ze te transformeren op basis van patronen.

De Python-integratie wordt helemaal door Microsoft verzorgd. Gebruikers hoeven niets te installeren. De functionaliteit maakt deel uit van Microsoft 365 maar vereist wel een verbinding naar het internet. De Python-code wordt immers uitgevoerd in de cloud. Microsoft benadrukt wel dat die code in een eigen geïsoleerde container draait, zodat data privé blijven.

Microsoft werkt samen met Anaconda voor de ondersteuning. Anaconda biedt ondersteuning op enterprise-niveau voor Python en werkt ook al samen met Snowflake voor de integratie van de programmeertaal in dat platform.

De Python-integratie heeft van het begin af aan dezelfde capaciteiten als andere functies in Excel. Je kan met andere woorden nog steeds samenwerken in eenzelfde document, of (stukken van) een spreadsheet delen via mail of Teams.

Beschikbaarheid

Microsoft rolt Python in eerste instantie uit voor gebruikers in het Windows-bètakanaal. Je moet dus Insider zijn om er al mee aan de slag te gaan. Excel voor Windows krijgt Python als eerste, maar ook andere platformen zullen de populaire programmeertaal in de toekomst ondersteunen. Op dit moment is Python een onderdeel van een standaard Microsoft 365-licentie, zolang de preview loopt. Bij algemene beschikbaarheid plant Microsoft bepaalde functionaliteit wel achter een betaalde licentie te stoppen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home