Microsoft Edge omarmt update die antivirus- en adblock-extensies beperkt

Microsoft Edge Chromium

Microsoft geeft aan dat het de Manifest v3-update voor Chromium zal implementeren in Edge. Die update is controversieel aangezien bepaalde wijzigingen extensies voor adblockers en antivirussoftware inefficiënt kunnen maken.

In tegenstelling tot de meeste andere browsers die van Chromium gebruik maken, wil Microsoft de Manifest v3-update wel omarmen. Manifest v3 is richtlijn die aangeeft welke API-calls beschikbaar zijn voor welke extensies. Google, dat een dominante positie heeft binnen het opensourceproject Chromium, kreeg veel kritiek op Manifest v3 omdat het adblockers aan banden lijkt te leggen. Concreet maakt Google het moeilijker voor extensies om de Web Request-API te gebruiken. Die laat extensies toe om requests vanuit de browser rechtstreeks te onderscheppen en aan te passen. Dat is een ingrijpende machtiging die desalniettemin essentieel is voor extensies die op een efficiënte manier webcontent willen filteren.

WebRequest dichttimmeren heeft als voordeel dat de browser niet moet wachten op een extensie en dus sneller reageert. De alternatieve Declarative Net Request-API zou veel beperkter zijn en adblockers maar ook antivirusextensies belemmeren in een efficiënte werking. Brave, Opera en Vivaldi, browsers die net als Edge op Chromium gebouwd zijn, gaven al aan dat ze Manifest v3 gewoon zouden negeren.

Veiliger en minder fragmentatie

Intussen heeft Google Manifest v3 aangepast als reactie op de kritiek, al blijven ontwikkelaars vrezen dat de update negatieve gevolgen zal hebben. Toch besloot Microsoft om Manifest v3 wel te omarmen. De veranderingen worden momenteel in Edge geïmplementeerd. Ontwikkelaars kunnen er mee aan de slag in de Beta- en Stable-kanalen. Microsoft geeft aan dat de vernieuwing verbeteringen op het vlak van privacy, beveiliging en prestaties met zich mee brengt. De softwarereus geeft expliciet aan de Declarative Net Request-API te zullen ondersteunen.

Bijkomend geeft Microsoft aan dat het zo weinig mogelijk fragmentatie wil in het browserlandschap. Het is net overgestapt van een eigen engine naar Chromium voor Edge in een poging eenheid te promoten. In dat opzocht zou een weigering om Manifest v3 toe te passen opnieuw voor een splitsing zorgen die op termijn voor compatibiliteitsproblemen met Google Chrome kan leiden. Die compatibiliteit is heel belangrijk voor Microsoft, dat graag gebruikers van Google zou afsnoepen maar dat alleen kan doen met een browser die minstens exact hetzelfde kan als marktleider Chrome.

Impact

De vraag is nu wat de impact in de praktijk zal zijn. De kans dat adblockers effectief minder goed zullen werken, is groot. Ook antivirusextensies met bijvoorbeeld opties voor ouderlijk toezicht worden minder krachtig wanneer ze van de Web Request-API naar de Declarative Net Request-API worden gestuurd. Enerzijds is het argument van eenheid van Microsoft te begrijpen, anderzijds vragen we ons af of Redmond hier geen kans mist om de invloed van Google op Chromium af te bouwen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home