Imec presenteert optische ontvanger van 200 GB / seconde

Het Belgische onderzoekscentrum Imec heeft een optische ontvanger ontwikkeld die 200 GB aan data per seconde kan verwerken. Dit moet helpen met het steeds stijgende dataverkeer van datacenters.

Op de European Conference on Optical Communication (ECOC) in het Schotse Glasgow heeft het Gentse IDLab, onderdeel van Imec, een optische ontvanger gepresenteerd die dataverkeer van 200 GB per seconde kan verwerken.

Dubbele factor

De onderzoekers combineerden een SiGe BiCMOS elektronisch circuit met lopende-golfbuis en een Silicon Photonics Germanium-fotodetector. Die samenvoeging creëert niet alleen de nodige snelheid, maar ook schaalbaarheid.

Die twee factoren zijn essentieel in de verwerking van steeds meer data, door onder meer 5G, AI en de cloud. Optische communicatienetwerken van datacenters moeten dan ook steeds sneller kunnen werken.

lees ook

Imec verwacht zich aan miljardeninjectie vanuit Vlaanderen en Europa

Meer kracht voor de toekomst

Volgens professor Peter Ossieur van IDLab verwerken de meest performante optische datacom-zendontvangers nu 800 GB per seconde, via 8 kanalen van 100 GB per seconde. Door die capaciteit te verdubbelen betekent dat een verlaging van de kost, het energieverbruik en de complexiteit van zendontvangers.

Met SiGe BiCMOS kan Imec niet alleen meer functies integreren, de chips kunnen ook in grotere volumes worden geproduceerd. In Glasgow deed het team een demonstratie met een silicon photonics Ge-fotodetector van Imec’s integrated silicon photonics platform (iSiPP). Dat is gericht op tele- en datacom en medische diagnoses.

Het project krijgt de steun van de Europese Unie en zal voorgesteld worden tijdens de Europese Conferentie rond Optische Communicatie.

Imec werkt ook al even aan duurzame chipproductie. Daarvoor krijgt de organisatie intussen de hulp van enkele grote namen uit de tech-wereld.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home