GitLab zwicht voor reacties na aankondiging over inactieve repos

GitLab

GitLab communiceerde intern de plannen om vanaf september inactieve projecten automatisch te verwijderen bij gratis accounts. Nadat The Register de plannen lekte, keerde het DevOps-platform de kar na tal van negatieve reacties.

Met de automatische verwijdering van slapende projecten wilde GitLab de hostingkosten met een kwart verminderen. Dat zou volgens berichten van interne medewerkers een besparing tot 1 miljoen dollar per jaar moeten opleveren. Via automatisatie wou GitLab alle projecten verwijderen die een jaar of langer niet waren bewerkt, aangepast of vernieuwd.

Hevige reacties op geruchten

Volgens The Register verwachtte GitLab negatieve reacties op hun plannen. Daarom was het de bedoeling om elke gebruiker van een gratis account een waarschuwing te geven. Nochtans is volgens GitLab zelf hun gratis segment een essentieel onderdeel om nieuwe gebruikers en klanten te werven. De aankondiging om sommige projecten automatisch te verwijderen, stond dan ook in schril contrast met hun eigen filosofie.

In mei van dit jaar breidde GitLab de mogelijkheden van gratis accounts nog uit. Het voegde toen ondersteuning toe voor pull-based Kubernetes deployments.

Gezwicht na bakken kritiek

De reacties op de gelekte plannen volgden elkaar snel op. In die mate dat GitLab genoodzaakt was om te reageren. Waar ze aanvankelijk niet bereid waren tot commentaar, deden ze dat nu wel met een Twitterbericht. Langdurig inactieve projecten zullen niet automatisch in de prullenbak terecht komen. In plaats daarvan zal GitLab die repo’s verplaatsen naar een ander deel van de server. Daar zijn ze nog altijd beschikbaar al zal het iets langer duren om ze te laden.

Ondertussen rijst de vraag of inactieve projecten nog wel bereikbaar zullen zijn voor elke gebruiker, of alleen voor de ontwikkelaar. Bovendien blijft uit andere documenten die The Register kon inkijken, dat GitLab wel degelijk plannen had om inactieve projecten definitief te verwijderen. De intussen teruggedraaide plannen hebben andere organisaties aan het denken gezet. Zo gaat Software Heritage bekijken hoe ze de voorraad aan projecten op GitLab kunnen bewaren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home