GitLab wil hulp van Google voor integratie met AI

GitLab

GitLab gaat de samenwerking met Google Cloud uitbreiden. Bedoeling is om nieuwe functies te creëren voor gebruikers via generatieve AI.

GitLab gaat gebruik maken van de mogelijkheden van Google Cloud’s Vertex AI om via generatieve AI nieuwe middelen te ontwikkelen voor het eigen platform. Die technologie stuurt onder andere Google Bard en ChatGPT aan. Via training met enorme hoeveelheden data kan het systeem volledig nieuwe content produceren.

Vraag van gebruikers

Een recente rondvraag van GitLab onder vijfduizend respondenten bracht naar voor dat ontwikkelaars vooral beveiliging en efficiëntie als belangrijkste prioriteiten beschouwen. Dat zijn twee gebieden waar kunstmatige intelligentie een nuttig hulpmiddel kan zijn.

Door de samenwerking kan GitLab gebruikmaken van de extensieve AI-mogelijkheden en -middelen van Google Cloud. Vooral Vertex AI moet meerwaarde bieden. Google beweert dat het machine learning-platform kunstmatige intelligentie kan trainen met maar liefst 80 procent minder code dan gelijkaardige platformen.

Eerste toepassing

Zo wil GitLab de privacy en beveiliging van de gebruikers blijven garanderen. Het platform blijft ook toegewijd aan de bescherming van de gegevens en codes van diezelfde gebruikers in hun eigen cloud; maar gecombineerd met sterke AI-eigenschappen voor de ontwikkeling van software.

Een eerste product dat GitLab gaat toevoegen aan het aanbod dankzij de samenwerking wordt ‘Explain this Vulnerability’. Via AI krijgen ontwikkelaars niet alleen in klare taal te zien wat een eventuele kwetsbaarheid in hun codering kan zijn, maar meteen ook een waaier aan mogelijke oplossingen en aanbevelingen.

Talenknobbel

Dit is mogelijk omdat generatieve AI zowel codering als menselijke taal beheerst. Zo kan het dienen als een soort tolk tussen de ontwikkelaar en diens project. Daarenboven kan het systeem zelfstandig ook research doen om die nodige oplossingen voor te stellen aan de gebruiker.

Volgens GitLab kan kunstmatige intelligentie een belangrijke rol spelen om de efficiëntie te verhogen op gebied van zowel ontwikkeling, beveiliging en werking. Zo kunnen ontwikkelaars en ook verantwoordelijke voor cyber security zich focussen op hun kerntaken en AI de “lastige” jobs laten doen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home