Daagt Microsoft Google uit met integratie van ChatGPT in Bing?

bing

Microsoft wil Google het vuur aan de schenen leggen. Om de concurrentiestrijd op te poken, werkt Microsoft naar verluid aan de integratie van AI-taalmodel ChatGPT in zoekmachine Bing.

Door de technologie van ChatGPT te integreren in Bing, hoopt Microsoft de gebruikers meer ‘menselijke’ antwoorden te bieden in plaats van links naar informatie. De sterkte van ChatGPT is namelijk dat het met eenvoudige tekstopdrachten uitgebreide antwoorden kan geven. De taalrobot van OpenAI, waar Microsoft trouwens een vinger in de pap te brokken heeft, is getraind op miljoenen data. Al zijn de resultaten niet altijd correct.

Zoekmachines met AI-taalmodellen

Net als Microsoft is Google volop bezig met AI-taalmodellen. Met LaMDA investeert en experimenteert Google al een tijdje. Vorige maand bleek echter dat het bedrijf op zijn hoede blijft voor reputatieschade bij foutieve informatie. Want net daar schuilt het grote gevaar van dergelijke taalmodellen. Net omdat ChatGPT en consoorten getraind zijn op miljoenen data op het internet, zijn fouten snel gemaakt.

Sterker nog, zelfs de sterke man achter OpenAI, Sam Altman waarschuwt voor het blindelings volgen van zijn chatrobot. “Het zou een inschattingsfout zijn om voor belangrijke zaken enkel terug te vallen op ChatGPT”, klonk het. De discussie over AI-taalmodellen is sinds de release van ChatGPT nooit stilgevallen. Gisteren nog bleek dat de toepassing verboden is op toestellen en netwerken van alle New Yorkse scholen.

lees ook

Quora lanceert platform om met AI chatbots te praten

Grote participatie in OpenAI

Daar waar Google een eerder terughoudende positie inneemt, trekt volgens The Verge Microsoft wel volop de kaart van de integratie van ChatGPT in zoekmachine Bing. Dat hoeft niet te verbazen want Microsoft heeft een verregaande participatie in OpenAI. Zo investeerde het in 2019 een miljard dollar in het bedrijf van Sam Altman. Microsoft heeft een exclusieve gebruikerslicentie voor de tekstgenerator GPT-3 en voegt een door DALL-E 2 aangedreven tekst-naar-beeld model toe aan Bing.

Het is volgens The Verge nog niet duidelijk op welke manier de integratie van ChatGPT zal plaats vinden in Bing. Microsoft zet al jaren in op artificiële intelligentie. In 2016 lanceerde het ‘conversation as a platform’, een aanzet tot chat-gebaseerde interfaces als primaire manier om het internet te gebruiken en informatie te vinden. Het heeft er alle schijn van dat Microsoft dit, samen met ChatGPT, binnen Bing wil realiseren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home