Google opent deuren van publiek testlabo voor LaMDA

ai lamda

Google start met de uitrol van zijn AI Test Kitchen. Met deze app kan je in een gecontroleerde omgeving een praatje slaan met Google’s meest geavanceerde chatbot LaMDA.

Google kondigde de AI Test Kitchen aan tijdens Google I/O 2022 en zal de app spoedig beginnen uitrollen. De applicatie zal slechts zeer beperkt beschikbaar zijn zijn en de uitrol beperkt zich in de eerste fase op uitnodiging. Om op de wachtlijst voor zo’n uitnodiging te komen, dien je je te registreren.

De AI Test Kitchen wordt het eerste grote praktijkexamen voor het LaMDA AI-taalmodel (Language Model for Dialogue Applications). Dit complexe taalmodel moet de communicatie met chatbots zoals Google Assistant veel natuurlijker laten verlopen. LaMDA zou chatbots onder meer context en beeldspraak moeten kunnen laten begrijpen.

Praten over honden

In de AI Test Kitchen stelt Google LaMDa voor het eerst publiekelijk ter beschikking. Dat gebeurt wel in een zeer gecontroleerde omgeving. Testers kunnen niet vrij hun levensverhaal delen met de chatbot, maar dienen drie demo’s te volgen.

Die demo’s houdt Google wel luchtig. Een eerste test is ‘Imagine It’. In deze test wordt de creativiteit van LaMDA getest. In de ‘List It’-demo geef je LaMDA een einddoel waarop de AI zal oplijsten hoe je dat doel kan bereiken. Deze demo test het analytische vermogen om in meerdere stappen te denken.

Tenslotte is er nog de ‘Talk About It’-demo, waar je een boeiend gesprek over honden moet houden met LaMDA. Hier is het de bedoeling om LaMDA’s vermogen om on-topic te blijven op de proef te stellen. Je mag de chatbot hier dus proberen in de war te sturen door over koetjes en kalfjes te praten.

AI & ethiek

Google kondigde LaMDA in 2021 met veel tromgeroffel aan, maar het taalmodel kent nog geen praktische toepassingen. Uit ethische overwegingen wil Google geen stap overslaan in het testproces alvorens LaMDA op grote schaal uit te rollen.

lees ook

Google ontwikkelt taalmodel dat robots in staat stelt ons beter te begrijpen

Dat die ethische lijn soms zeer dun is, maakte Google zeer recent nog zelf mee. Een AI-ingenieur werd ontslagen nadat die claimde dat LaMDA ‘zelfbewust’ was geworden. Ook Meta kan meespreken over ethische AI-dilemma’s. Hun eigen chatbot BlenderBot 3 had tijdens testgesprekken openlijk kritiek geuit op Mark Zuckerberg.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home