Apple voorziet iPad eindelijk van Pro-apps

apple ipad pro 2020

Het was er lang op wachten, maar vanaf 23 mei maakt Apple de bewerkingsprogramma’s Final Cut Pro en Logic Pro in app-vorm beschikbaar voor de iPad.

Dertien jaar na de lancering van de iPad en acht jaar na de eerste Pro-versie is het eindelijk zover, Final Cut Pro en Logic Pro worden nu ook apps en zijn eind deze maand beschikbaar voor de iPad in de App Store.

Timing is alles

Qua timing is het wel een beetje verrassend: in minder dan een maand begint immers de Worldwide Developer Conference (WWDC), de softwareconferentie die Apple jaarlijks organiseert. Het is natuurlijk wel bijzonder nieuws, dat hou je als bedrijf niet altijd graag lang geheim.

Kostprijs

De praktische aanpak voor de app-versie van beide programma’s verschilt wel van wat gebruikers nu al gewend zijn op desktop. Om te beginnen ga je geen eenmalige aankoopprijs meer moeten betalen, maar rekent Apple een maandelijks bedrag van net geen vijf dollar aan. Wie meteen gerust wil zijn voor een volledig jaar betaalt 49 dollar.

Deze overgang naar een abonnement doet meteen de vraag rijzen of dat in de nabije toekomst ook voor beide programma’s ook op de Mac gaat gelden. Concurrent Adobe hanteert deze formule al ruim een decennium, dus wie weet komt er op de WWDC toch nog een aankondiging hieromtrent…

lees ook

iPad Pro met OLED komt misschien vroeger dan verwacht

Praktisch

Uiteraard werken de apps zelf ook lichtjes anders dan de desktopprogramma’s. De meest logische aanpassing is dat de interfaces nu ook op een aanraakscherm werken; je kan in Final Cut Pro video’s zelfs met een Pencil bewerken. Filmpjes kan je trouwens rechtstreeks vanaf je tablet opnemen en bewerken.

Verder ondersteunt Final Cut Pro HDR- en multi-cam-montage, toch al zeker op iPads met een mini-LED-scherm. Logic Pro krijgt dan weer een geüpdatete geluidsbrowser met plug-in-ondersteuning.

De veelvuldige vermelding van de iPad Pro valt wel op in de uitgebreide aankondiging van Apple. Beide apps draaien dus waarschijnlijk een stuk beter op de kroonjuwelen van Apple’s schatkist aan tablets. Dit is vermoedelijk echter vooral een kwestie van geheugencapaciteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home