AI-assistent van Adept verricht computertaken zoals mensen

artificiele intelligentie

Het Amerikaanse AI-bedrijf Adept wil met de Action Transformer (ACT-1) een nieuwe weg inslaan voor het gebruik van artificiële intelligentie.

Is het binnenkort gedaan met urenlang scrollen, surfen en webpagina’s doorbladeren op zoek naar de juiste werknemersprofielen? Als het van het Californische Adept afhangt wel. De AI-software ontwikkelaar stelde deze week de Action Transformer (ACT-1) voor. De transformer, een neurologisch netwerk dat handelingen leert via data, kan heel wat taken van een computergebruiker overnemen in een fractie van de normale tijd.

Intelligent handelen

Adept claimt dat ACT-1 de volgende stap is in het AI-leerproces. “Transformers hebben tot verbazende ontwikkelingen geleid in taal (bv GPT-3 en PaLM), code (Codex, AlphaCode) en beeldgeneratoren (DALL-E). We bouwen nu aan de volgende generatie modellen die intelligente acties kunnen ondernemen in de digitale wereld”, aldus Adept.

“We geloven dat zo een model de duidelijkste framing van algemene intelligentie is. Het uiteindelijke doel moet een model zijn dat getraind kan worden om elke handeling te doen zowel online als in software. ACT-1 is slecht de eerste stap. De volgende generatie computing zal gedefinieerd worden door natural language interfaces (NLI) waarbij we onze computer kunnen vertellen wat we willen, in plaats van het zelf te doen.”

 Webbrowsers doorzoeken

Adept geeft in enkele video’s een beeld van wat ACT-1 kan. De transformer is gelinkt aan een Chrome extensie die alles monitort. “We staan nog in de kinderschoenen. Vooral op snelheid en latency zal er nog veel veranderen. Nu al kan ACT-1 via een high-level request een taak begrijpen en uitvoeren.”

ACT-1 kan zelfstandig opdrachten uitvoeren in programma’s zoals Excel en Salesforce. Opdracht waarvoor een persoon minstens tien handelingen voor nodig heeft, kan ACT-1 uitvoeren via één zin. De toepassing kan zelfs over verschillende programma’s heen werken. Al geeft Adept meteen aan dat ook hier nog veel ruimte voor verbetering ligt.

Toekomst is AI

Dat AI de toekomst is, staat buiten kijf. ACT zal in een latere fase zelf softwareprogramma’s kunnen installeren en gebruikers zullen geen diepgaande kennis nodig hebben om iets te maken. In veel bedrijven vormen RPA’s als een groot onderdeel van de automatisatie. Ongetwijfeld zal de technologie in de toekomst het toelaten om RPA’s en transformers zoals ACT-1 samen te laten werken. Alleen stijgen met de mogelijkheden ook de veiligheidsvragen.

“Ons doel is om een bedrijf te zijn met een grote menselijke feedback als basis. Modellen moeten uitvoerig geëvalueerd worden. Om misbruik tegen te gaan plannen we een combinatie van machine learning-technieken en een voorzichtige implementatie”, aldus Adept.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home