De Amerikaanse overheid zet zijn strijd tegen Huawei voort. Ondersecretaris Keith Krach bracht een bezoek aan Berlijn om de Duitse overheid onder druk te zetten om alsnog Huawei-apparatuur te verbieden van het 5G-netwerk.
Krach vertelde Angela Merkel en haar adviseurs dat het opnemen van Huawei apparatuur in de nieuwe generatie netwerken zelfs het toekomstige NAVO in gevaar kan brengen. Volgens de Amerikaanse regering is Huawei een bedreiging voor de nationale veiligheid. In plaats daarvan raadde Krach aan om Nokia of Ericsson apparatuur te gebruiken.
Aan een Duitse think-tank vertelde Krach dat Huawei een arm van de controlestaat van de Chinese Communistische Partij is en een tool voor misbruik van mensenrechten. Aan verslaggevers zei Krach dat Huawei een parasiet was die verbonden was aan ‘de prijs’, in dit geval Duitsland. Krach bracht meerdere malen het misbruik van mensenrechten door de Chinese overheid aan en verbond dat met Huawei.
Onderdeel van Amerikaanse campagne tegen Huawei
De felle uitspraken van Krach gaan verder op de langdurige Amerikaanse campagne tegen Huawei en China in het algemeen. Trump wil China afschilderen als een wereldwijde vijand en wil elke natie ofwel met ofwel tegen zich scharen. Het ziet ernaar uit dat de campagne effect heeft. Hoewel een aantal Europese landen zich tegen de Amerikaanse claims verzet en de goedkopere Huawei apparatuur gebruikt voor het 5G-netwerk, zien we dat steeds meer landen bezwijken onder de druk van de VS. Zo heeft Frankrijk al restricties opgelegd voor het gebruik van Huawei apparatuur en heeft ook het Verenigd Koninkrijk besloten dat Huawei de nationale veiligheid bedreigt. Ook België zal het gebruik van Huawei apparatuur voor de 5G uitrol beperken.
Angela Merkel is moeilijker over te halen en heeft Amerikaanse oproepen voor een verbod op Huawei meerdere keren afgewezen. Wel staat Merkel onder druk van de Duitse overheid en de nieuwste regelgeving van de EU. Het zou daarom toch zomaar kunnen gebeuren dat Duitsland een verbod op Huawei gaat invoeren.
Grote impact van de keuze van Duitsland
Tijdens zijn bezoek raadde Krach aan dat Europese overheden 5G apparatuur van Nokia en Ericsson zouden moeten gebruiken. Door Europese bedrijven aan te raden, wil Krach laten zien dat het verzoek niet enkel draait om Amerikaanse belangen en winsten. Het Verenigd Koninkrijk heeft het advies al opgevolgd en gekozen voor Nokia in plaats van Huawei.
De keuze die Duitsland uiteindelijk maakt in deze kwestie is belangrijk voor de toekomst van Huawei in Europa. Als na Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk ook Duitsland een verbod op Huawei producten oplegt, is de kans groot dat deze beslissing ook in de rest van Europa wordt doorgevoerd.
Huawei ontkent een rol te spelen in het spioneren door de Chinese overheid. Het bedrijf verklaarde dat de Amerikaanse campagne tegen zich het leven oncomfortabel maakte. “Huawei zit in een moeilijke situatie”, zei chairman Guo Ping tijdens zijn jaarlijkse Connect conferentie. “Constante agressie heeft ons onder druk gezet en we zijn nog bezig met het beoordelen van de impact. Overleven is het doel.”