De twee GPU’s binnen de nieuwe Flex-reeks zijn gebaseerd op Intels Xe HPG-architectuur en focust op het transcoderen van video.
Intel mikt met de nieuwe Flex GPU’s op servers die focussen op transcodering van video. Initieel stelt de chipgigant twee modellen beschikbaar. De eerste heeft 16 grafische kernen en 12 GB geheugen. Het topmodel verdubbelt het aantal kernen en heeft 16 GB geheugen. Beide kaarten zijn gebaseerd op de Xe HPG-architectuur, dezelfde die je vandaag in Intels CPU’s kan terugvinden en meer op gaming-prestaties focust.
De Intel Flex GPU’s zijn niet bedoeld voor gamers, wel voor transcodering van video. Denk bijvoorbeeld aan het veranderen van het bestandsformaat, virtuele desktop-omgevingen en streamingdiensten.
Volgens Intel kan één Flex-GPU simultaan tot 36 Full HD-videostreams transcoderen. In totaal kan je tot 10 grafische kaarten integreren in één server om zo tot 360 streams tegelijk te verwerken.
Intel claimt dat Flex sterker dan de concurrentie presteert. In een eigen benchmark levert Flex tot vijf keer betere prestaties dan de Nvidia A10 terwijl het energieverbruik de helft bedraagt. We vermoeden dat Intel deze voorsprong te pakken heeft door als eerste GPU-fabrikant het efficiëntere AV1 video encoding native te ondersteunen waar AMD en Nvidia nog op AVC zitten.
Andere GPU-projecten
Naast de Intel Xe HPG-architectuur focust team blauw ook op Xe HPC met Ponte Vecchio, de GPU voor supercomputers. De chip heeft nog altijd geen beschikbaarheidsdatum ondanks eerdere beloftes. Op de desktopmarkt zijn er de Intel Arc-GPU’s waarvan net de eerste modellen op de markt zijn gekomen.
In totaal stopte Intel naar verluidt al 2,1 miljard dollar in de GPU-ontwikkeling, voorlopig met maar beperkt resultaat. Het recente dramatische kwartaalresultaat met bijna 500 miljoen dollar verlies gooit vraagtekens op of de GPU-ontwikkeling nog een toekomst heeft. De komende periode wordt heel belangrijk voor Intel om zich te bewijzen binnen die markt.