Intel verhoogt prijzen na verrassend miljoenenverlies

Na enkele boerenkwartalen tekent Intel een verrassend verlies van een half miljard dollar neer voor zijn recentste kwartaal. De CPU-prijzen gaan als reactie de hoogte in.

Intel heeft een pijnlijk kwartaal achter de rug. De processorreus moest een verlies van 500 miljoen dollar slikken en neemt drastische maatregelen. Zo verdwijnt de Optane-productreeks en zal Intel de prijzen van zijn processors verhogen. Het zou om een toename van tien tot twintig procent zijn. Dat is interessant voor AMD, dat vandaag al kan uitpakken met een betere prijs-kwaliteitverhouding.

De prijsstijging staat gepland voor het vierde kwartaal en komt er mede onder druk van de inflatie. Intel hoopte aanvankelijk dat de inflatie een tijdelijk probleem was dat het wel kon slikken, maar beseft nu dat dat niet het geval is. Officieel vertelt de CPU-boer nog niet welke producten duurder zullen worden en hoeveel.

Slechte cijfers

Intel zag zijn omzet gedurende het kwartaal met 22 procent dalen vergeleken met een jaar geleden. Het bedrijf haalde nog 19,6 miljard binnen, maar dat bleek onvoldoende voor groene cijfers. De toekomst ziet er evenmin rooskleurig uit. Hoewel Intel verwacht op nieuw winst te gaan draaien, zou de omzet tot vijftien à zestien miljard kunnen kelderen. Vorig kwartaal draaide Intel wel winst, maar moest het TSMC voor het eerst laten voorgaan als de grotere processorbouwer.

Intel ziet niet alleen af van de inflatie maar ook van de krimpende vraag naar pc’s. De problemen met de toeleveringsketen maken het verder moeilijk voor de fabrikant om zijn processors vlot te verkopen.

Arc stelt teleur

Intel Arc is het zout op de wonde. De reeks van nieuwe GPU’s van Intel presteert slechter dan verwacht. Intel wilde vier miljoen units verkopen, maar slaagde daar niet in. Gelsinger slaat mea culpa en geeft aan dat de grafische drivers niet adequaat zijn. Die zijn een herwerking van de drivers voor de geïntegreerde graphics maar volstaan niet.

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De fabrieken draaien goed. Al 35 miljoen Alder Lake-chips gingen over de toonbank en Intel hoefde geen verdere vertragingen in zijn roadmap aan te kondigen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home