Citymesh meldt zich voor het volledige spectrumpakket dat beschikbaar wordt gesteld in de veiling voor een vierde telecomprovider. Waar er eerst sprake was van zakelijke ambities, mikt Citymesh nu ook op de consumentenmarkt en gaat het hiermee de concurrentie aan met Telenet, Proximus en Orange.
Citymesh bundelde vorig jaar de krachten met IT-specialist Cegeka met als doel een vierde speler in de telecommarkt te worden. Cegeka nam Citymesh over via een meerderheidsparticipatie, al omschrijven de twee ondernemingen de deal eerder als een strategische samenwerking.
Citymesh is in het bezit van een 5G-licentie en mag zo een 5G-netwerk uitbaten. Cegeka kocht vorig jaar het Waalse Gridmax, dat ook over een 5G-licentie beschikt. Beide bedrijven verwierven eerder ook al 4G-licenties bij het BIPT. Cegeka combineert vandaag twee organisaties tot een handig geheel.
Oorspronkelijk werd enkel de zakelijke markt beoogd door Citymesh, maar samen met Cegeka neemt het nu de beslissing om ook de consumentenmarkt te tackelen. Hiermee stelt het zich kandidaat als vierde volwaardige nationale telecomspeler naast Telenet, Proximus en Orange. Citymesh houdt rekening met een extra investering van om en bij de 100 miljoen euro.
“Citymesh had al jaren de ambitie om de vierde telecomoperator te worden”, zegt CEO Mitch De Geest. “De puzzelstukken vallen nu in elkaar, we hebben nationaal 4G- en 5G- spectrum, een duidelijke visie en samen met Cegeka een sterk en compleet aanbod om de telecommarkt in België door elkaar te schudden.”
5G-veiling opnieuw op de agenda
Dat de scheidingslijn tussen B2B en B2C telecom vervaagt, sterkt de bedrijven in hun beslissing. “Als je een mobiel privaat netwerk voor een containerterminal of ziekenhuis opzet, is dat een duidelijk een privaat netwerk”, zegt De Geest. Citymesh wil ook netwerken voor steden uitbouwen. “Een netwerk waar politiemensen, zorgpersoneel of ambtenaren gebruik van maken is publiek.”
Mocht Citymesh de vierde speler worden, dan krijgt het een volledig spectrumpakket in handen dat toegang geeft tot 700 MHz, 900 MHz, 1.400 MHz, 1.800 MHz en 2.000 MHz spectrum, dit bovenop hun bestaande 2.600 MHz en 3.500 MHz. Dat is genoeg om naast een gespecialiseerde B2B-focus ook een competitief B2C-aanbod op de markt te zetten volgens De Geest.
Volgende week staat de 5G-veiling opnieuw op de agenda van het Overlegcomité met een nieuwe studie rond de impact en mogelijke intrede van een vierde telecomspeler. Eerder in 2018 werd door het BIPT al een studie gedaan. Volgens Citymesh liggen de conclusies in de lijn met de vorige versie: een vierde telecomspeler kan de prijzen voor mobiel internet doen dalen.