Cegeka en Citymesh ontpoppen zich samen tot vierde nationale telecomoperator

Met dank aan Belgisch overheidsgekibbel

cegeka

Cegeka neemt een meerderheidsaandeel in Citymesh en zet zich in de markt als een volwaardige nationale telecomoperator. Zo krijgt ons land een vierde speler, al ligt focus volledig op de B2B-markt.

Proximus, Orange en Telenet krijgen concurrentie. Cegeka positioneert zich voortaal als vierde telecomoperator. Het bedrijf neemt Citymesh over via een meerderheidsparticipatie, al omschrijven de twee ondernemingen de deal eerder als een strategische samenwerking. Citymesh is in het bezit van een 5G-licentie en mag zo een 5G-netwerk uitbaten. Cegeka kocht begin dit jaar het Waalse Gridmax, dat ook over een 5G-licentie beschikt. Beide bedrijven verwierven eerder ook al 4G-licenties aan bij het BIPT. Cegeka zal Gridmax integreren in Citymesh. De dochteronderneming krijgt vervolgens de taak om connectiviteit uit te rollen naar bedrijven.

5G voor bedrijven

Citymesh en Gridmax zijn buitenbeentjes. De twee bedrijven verwierven toevallig toegang tot het radiospectrum dat nodig is voor 5G nog voor er sprake was van een frequentieveiling. Cegeka combineert de twee organisaties tot een handig geheel. In tegenstelling tot andere operatoren kan het bedrijf zo al wel een echt 5G-netwerk uitrollen, terwijl de concurrentie beperkt is tot een light-aanbod in afwachting van de verdere verdeling van de frequentierechten door de overheid.

lees ook

Brugse Citymesh kan per ongeluk al 5G uitrollen

Cegeka en Citymesh hebben vooralsnog geen ambitie om zich op de particuliere markt te richten. De bedrijven plannen om 5G-connectiviteit uit te rollen op maat van bedrijven. De kersverse telecomoperator zal het landschap dus niet meteen volproppen met nieuwe zendmasten, maar richt zich op connectiviteit voor industriële sites.

Citymesh bouwde daartoe intussen de nodige ervaring op. Eind vorig jaar raakte al bekend dat Brussels Airport samen met Citymesh een 5G-netwerk zou uitrollen en ook in de haven van Zeebrugge bouwt het bedrijf een netwerk uit. Een pas afgesloten overeenkomst geeft de connectiviteitsspecialist bovendien de mogelijkheid om diensten via het netwerk van Proximus aan te bieden.

Industriële operator

“Het samengaan brengt een échte convergentie tussen telecom en IT”, vindt Stijn Bijnens, CEO van Cegeka. “Dankzij de krachtbundeling richten we de eerste echte industriële operator op.” De connectiviteitsexpertise van Citymesh en Gridmax, gecombineerd met de IT-ervaring van Cegeka, stelt de organisaties in staat om end-to-end- oplossingen op maat van de klant uit te werken.

5G-connectiviteit is in eerste instantie belangrijk voor de industrie. Om die reden draaien alle grote operatoren intussen proefprojecten. De Antwerpse haven is daarvoor een geliefkoosde setting. Orange deelde pas nog een rapport over de resultaten van het 5G-project in de haven na enkele maanden testen en daaruit bleek opnieuw de relevantie van de technologie in een zakelijke context.

lees ook

Een klein jaar 5G in de Antwerpse haven: de resultaten

De gevestigde operatoren krijgen zo belangrijke concurrentie in de B2B-markt waar 5G zo belangrijk is. De geboorte van een vierde operator belooft de markt van een andere dynamiek te voorzien en maakt het uitblijven van een officiële veiling van 5G-spectrum door de overheid des te pijnlijker. Telenet, Proximus en Orange worden zo immers gegijzeld door een falend beleid dat niet voorbij een ordinaire centenkwestie geraakt, terwijl de nieuwe operator al wel legitiem aan de slag kan met 5G over het hele grondgebied.

Wat de noem-het-vooral-geen-overname betreft, geven Cegeka en Citymesh geen financiële details vrij. Het Limburgse Nuhma en het management van Citymesh blijven wel aandeelhouders en ook het huidige management blijft. Citymesh zal voorlopig relatief onafhankelijk functioneren en doet dienst als connectiviteitspartner voor Cegeka.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home