Cegeka zet eerste stappen in 5G met overname Gridmax

cegeka

Cegeka neemt het Waalse telecombedrijf Gridmax over en zet zo zijn eerste stappen in de telecommarkt. Met de overname lanceert Cegeka zich als connectiviteitsprovider voor bedrijven in het zuiden van het land, en krijgt het radiofrequenties in handen die toelaten om 4G- en 5G-toepassingen uit te rollen.

Gridmax is een managed service provider, gespecialiseerd in het beheer van bedrijfskritische 4G-connectiviteit voor Machine Type Communication (MTC)-toepassingen, zoals onder meer SCADA-telecontrole van apparatuur in afgelegen stroomdistributiecabines.

Daarvoor maakt het Waalse telecombedrijf al jaren gebruik van de 3,5 GHz-band. Het toeval wil dat die band zich aan de onderkant van het spectrum bevindt dat voor 5G zal worden gebruikt, tussen 3,4 en 3,6 GHz. Cegeka kan daarmee dus ook meteen zijn ambities kracht bij zetten om een relevante speler te worden op de 5G-markt.

Het bestaande netwerk en spectrum dat Gridmax exploiteert, laten ons toe om met Cegeka de eerste stappen te zetten in de draadloze telecommunicatiemarkt”, vertelt Stijn Bijnens, CEO Van Cegeka. “Dankzij deze frequenties kunnen we private netwerken uitrollen voor bedrijven, gebruikmakend van 5G-technologie.”

Voorlopige licentie

Cegeka stelde zich eerder ook al kandidaat voor een voorlopige 5G-licentie in de frequentieband tussen 3,6 GHz en 3,8 GHz, en werd daarvoor door het BIPT in aanmerking genomen. De Hasseltse IT-dienstenleverancier heeft geen ambitie om een nationale 5G-operator te worden, maar wil de technologie gebruiken voor private B2B-netwerken.

5G biedt niet alleen een hogere snelheid, maar moet ook nieuwe use-cases voor bedrijven mogelijk maken via specifieke trafiekprofielen die een stabiele, betrouwbare connectiviteit met bijzonder lage latency toelaten. Dat opent de deur om de efficiëntie van bedrijfskritische operationele processen te verhogen en nieuwe diensten binnen het industriële Internet of Things mogelijk te maken.

Citymesh

De strategie die Cegeka met 5G ambieert, lijkt op die van het Brugse Citymesh. Dat bedrijf is vandaag al actief met de uitrol van private 5G-projecten, onder meer in de haven van Zeebrugge en Brussels Airport. Net als Gridmax kreeg Citymesh enkele jaren geleden een stuk spectrum op 3,5 GHz in handen, dat per toeval nadien werd aangeduid als voorkeursband voor de uitrol van 5G.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home