Citymesh kan voortaan gebruik maken van private radiocommunicatie volgens de TETRA-standaard die onder andere door onze hulpdiensten wordt gebruikt.
In september vorig jaar deed Citymesh een aanvraag bij het BIPT om toegang te krijgen. Volgens Datanews wil de netwerkspecialist in eerste instantie drie sites en drie bedrijven voorzien van radiocommunicatie. Op termijn wil Citymesh er een commercieel model op bouwen.
Het BIPT heeft een tienjarig contract afgesloten met Citymesh, nadien telkens verlengbaar per vijf jaar. Citymesh geeft aan dat het niet enkel een TETRA-netwerk wil uitrollen, maar ook een transitie plant om het netwerk naar push-to-talk via 4G en 5G mogelijk te maken.
Citymesh is bezig aan een forse opmars. Het bedrijf biedt al langer zijn netwerkdiensten aan op de zakelijke markt, maar ziet het groots. Eind 2020 nam Cegeka een meerderheidsaandeel in Citymesh om het tot volwaardige nationale telecomspeler te bombarderen.
lees ook
Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en NRB halen 5G-frequentie binnen
Uiteindelijk haalde het alle belangrijke spectrumrechten op bij de grote (5G)-telecomveiling om een nationaal netwerk uit te bouwen. Citymesh blijft zich focussen op het zakelijk publiek, het Roemeense Digi ontfermt zich over de consumentenmarkt op hetzelfde telecomnetwerk. De joint venture volgt de trend waarbij twee operatoren een gezamenlijke nationale 4G/5G- infrastructuur uitrollen, maar elk over een eigen marktstrategie beschikken.
Vorig jaar slokte Citymesh ook al het SigFox-netwerk op dat in handen was van Engie. SigFox biedt connectiviteit voor IoT-toepassingen met een erg lage bandbreedte. Het netwerk is voornamelijk bedoeld voor sensoren die eenvoudige data terugsturen. Omwille van de lage bandbreedte vereist SigFox-connectiviteit erg weinig energie, zodat sensoren op batterijen heel lang kunnen meegaan.