Citymesh toont het Safetey Drone Shield. Die oplossing gebruikt drones die met 5G vanop afstand worden bestuurd om hulpdiensten snel bij te staan.
Citymesh heeft een veiligheidsoplossing op basis van drones en 5G voorgesteld. Het Safety Drone Shield werd gedemonstreerd op het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse. Het systeem ondersteunt nooddiensten in België door gebruik te maken van drones en 5G-connectiviteit.
Onmiddellijk onderweg
Het Safety Drone Shield stelt hulpdiensten in staat om binnen 90 seconden na een oproep een drone in te zetten. Deze drones streamen livebeelden naar de brandweer, politie of andere veiligheidsdiensten, waardoor zij sneller en beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. De drones hebben een actieradius van vijf kilometer en zijn uitgerust met thermische en gewone camera’s. Via een 5G-netwerk worden de beelden in realtime gedeeld. Het systeem regelt automatisch de temperatuur en batterij van de drones voor optimale prestaties.
Momenteel zijn er zestien drones operationeel, aangestuurd door een team van ongeveer tien piloten vanuit Remote Operations Centers (ROC) in Hasselt, Oostkamp en Marche-en-Famenne. Deze ROC’s kunnen elkaars taken overnemen indien nodig. Voorlopig zijn de drones beschikbaar tussen acht uur s’ochtends en acht uur, ‘s avonds, maar er wordt gewerkt aan een 24/7-operatie.
App
Op PIVO wordt het systeem ook ingezet voor trainingsdoeleinden van de brandweer en politie. De oefeningen kunnen vastgelegd en later geëvalueerd worden. Daarnaast ontwikkelde Citymesh, in samenwerking met Cegeka, de SENSE-app. Hiermee kan de politie handmatig drones oproepen tijdens interventies, terwijl dit proces voor de brandweer volledig geautomatiseerd verloopt.
Het project vertegenwoordigt een totale investering van 10 miljoen euro, waarvan 3,6 miljoen afkomstig is van subsidies. Het systeem toont heel goed wat de meerwaarde van 5G kan zijn. De technologie zorgt eerst en vooral voor de hoge bandbreedte en lage latency die nodig is om drones vanop afstand te besturen.
Vervolgens ondersteunt 5G network slicing, wat betekent dat er meerdere virtuele 5G-netwerken naast elkaar kunnen bestaan, die elkaar niet beïnvloeden. Dat is belangrijk in noodsituaties, waarbij het particuliere netwerk bijvoorbeeld overbelast kan raken door panikerende burgers. In zo’n scenario kunnen essentiële netwerken zoals die gericht op hulpdiensten, wel online blijven.