Vlaanderen en Microsoft geven burgers en bedrijven meer controle over eigen data

microsoft server datacenter

Microsoft en Vlaanderen willen de gegevens die burgers en bedrijven hen toevertrouwen beter beschermen. Daarom zitten beide partijen rond de tafel om tot een innovatiepartnerschap te komen.

Plaats van afspraak: het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. De bedoeling van het partnerschap is om gebruikers, particulieren en bedrijven, de ultieme controle te geven over hun eigen gegevens. Volgens Microsoft onderstreept het partnerschap de pioniersrol van de Vlaamse datatechnologie en eigen engagement om overheden en de digitale noden van lokale economieën te ondersteunen.

Voorsprong van Vlaamse datatechnologie

Microsoft deelt met Vlaanderen de overtuiging dat technologiebedrijven en overheden de plicht hebben om de gegevens te beschermen die hen door klanten, burgers en bedrijven worden toevertrouwd. De technologische innovatie van een ‘personal and smart data space’, inclusief datakluizen en wallets, zal volgens Microsoft de manier waarop we met data omgaan drastisch veranderen. Daarom gaan beide partijen de innovatie-uitdaging samen aan, zullen ze roadmaps en inzichten delen en elkaars innovatie benutten.

“De innovatie van een personal data space wint aan aantrekkingskracht in Europa”, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. “We moeten de controle over persoonsgegevens teruggeven aan de burger. Met ons Vlaamse Datanutsbedrijf is Vlaanderen de eerste ter wereld die hiervoor concrete oplossingen biedt. Ik ben blij dat Vlaanderen en Microsoft elkaar inspireren en hoop oprecht dat andere technologiespelers ons snel zullen vergezellen in de Europese beweging.”

Microsoft Cloud for Sovereignty

Het partnerschap benadrukt naar eigen zeggen de volgehouden toewijding van Microsoft aan Europa en aan het ondersteunen van de Europese digitale behoeften. Daarom lanceert de techgigant naast data residency de Microsoft Cloud for Sovereignty. Dat is een oplossing waarmee klanten uit de publieke sector workloads in de cloud kunnen bouwen en digitaal transformeren. Tegelijk voldoen ze aan hun compliance-, beveiligings-, en beleidsvereisten.

“In het huidige geopolitieke klimaat blijven organisaties in de publieke sector zoeken naar manieren om hun doelen te bereiken, de gegevens van hun burgers te beschermen en naar manieren om te schalen voor verbeterde efficiëntie”, aldus Marijke Schroos, GM bij Microsoft Benelux. “Daarom biedt Microsoft betrouwbare cloudservices die ontworpen zijn om te profiteren van de volledige kracht van technologische innovatie en respecteren ze tegelijkertijd de Europese waarden en soevereiniteitsbehoeften.”

Digitaal vertrouwen

De samenwerking maakt deel uit van het Digital AmBEtion-investeringsplan van Microsoft. Centraal in het plan staat de realisatie van een nieuwe cloud datacenter regio. Het partnerschap tussen Microsoft, de Vlaamse overheid, het Vlaams Datanutsbedrijf en Solidlab heeft als doel Europese overheden en wereldwijde technologiespelers te inspireren voor datagestuurde open ecosystemen. Vlaanderen nam de voorbije jaren een voorsprong en is een gerenommeerd pionier op vlak van datatechnologie, met onder meer een platform voor Solid datakluizen, datastandaarden en innovatieve diensten.

“Het feit dat wereldspelers zoals Microsoft zich laten inspireren door onze Vlaamse technologie, geeft aan dat we een nieuw tijdperk zijn binnengegaan: het tijdperk van digitaal vertrouwen. We laten de wereld zien dat data op een verantwoorde en betrouwbare manier moet worden beheerd. We staan nog maar aan het begin van dit nieuwe tijdperk en Vlaanderen is uitstekend gepositioneerd om daar volop op in te spelen”, aldus Jan Jambon.

“Bij Microsoft willen we ervoor zorgen dat elk individu en elke organisatie technologie kan gebruiken waarop ze kunnen vertrouwen. Een manier om dit te bereiken is door innovaties te ontwikkelen, zodat mensen en organisaties controle hebben over hun gegevens en zinvolle keuzes hebben in het gebruik ervan. Samen kunnen we co-innoveren naar interoperabiliteit van gedecentraliseerde ID’s en het gebruik van persoonlijke online datastores op EU-brede schaal”, besluit Marijke Schroos.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.